Η πρώτη επίθεση των ΗΠΑ επί Μπάιντεν κατά παραστρατιωτικών στη Συρία (Bίντεο)

16 mins read

Ο αμερικανικός στρατός προχώρησε νωρίς το βράδυ της Πέμπτης σε αεροπορικά πλήγματα σε μια περιοχή στη Συρία όπου εδρεύουν δύο υποστηριζόμενες από το Ιράν παραστρατιωτικές οργανώσεις, στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, ως απάντηση στις επιθέσεις με πυραύλους εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και του διεθνούς υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού στην περιοχή, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς και στις απειλές εναντίον τους, ανακοίνωσε χθες βράδυ (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) το αμερικανικό Πεντάγωνο.
«Συγκεκριμένα, τα πλήγματα κατέστρεψαν πολλές εγκαταστάσεις σε σημείο συνοριακού ελέγχου που χρησιμοποιούν διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της Κατάεμπ Χεζμπολάχ και της Κατάεμπ Σάγεντ αλ Σουχάντα», συνεχίζει το κείμενο.
«Η επιχείρηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα δράσει για να προστατεύσει το προσωπικό των ΗΠΑ και του συνασπισμού. Ταυτόχρονα, ενεργήσαμε με μετρημένο τρόπο, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης συνολικά, τόσο στην ανατολική Συρία, όσο και στο Ιράκ», πάντα κατά την ανακοίνωση που υπογράφεται από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η περιοχή που έπληξαν οι ΗΠΑ πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται ως βάση επιχείρησης λαθρεμπορίου όπλων από τις πολιτοφυλακές. Κατά την ίδια πηγή, τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν για να υποβαθμίσουν την ικανότητα αυτών των ομάδων να πραγματοποιούν επιθέσεις και να στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Για τουλάχιστον 22 νεκρούς κάνει λόγο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, «τα πλήγματα κατέστρεψαν τρία φορτηγά με πυρομαχικά που είχαν φθάσει από το Ιράκ στο ύψος ενός παράνομου συνοριακού φυλακίου νότια της συριακής πόλης Μπουκαμάλ. Υπάρχουν πολλοί νεκροί. Τουλάχιστον 22 μαχητές σκοτώθηκαν, όλοι μέλη της Χασντ αλ Σάαμπι».
Η Χασντ αλ Σάαμπι, ισχυρή συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν, τυπικά είναι ενταγμένη στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ μίλησε σήμερα με τον Σύρο ομόλογό του. «Οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη η Δύση να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας σε ό,τι αφορά τη Συρία», αναφέρει ο ιστότοπος της ιρανικής κυβέρνησης.

Facebook Comments