Η σημαντική 11η Μαΐου της Γαλλίας – Τότε θα ανοίξουν τα σχολεία, τότε θα γίνουν μαζικά τεστ

23 mins read

Για τέσσερις επιπλέον εβδομάδες επεκτείνονται στη Γαλλία τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού. Την απόφαση ανακοίνωσε o Εμμανουέλ Μακρόν με την 4η τηλεοπτική του παρέμβαση από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

 

Σύμφωνα με τη DW, με ημερομηνία-κλειδί τη Δεύτερα 11 Μαΐου ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με το χθεσινοβραδινό του τηλεοπτικό διάγγελμα, το τέταρτο την περίοδο του κορωνοϊού, έδωσε έναν πρώτο χρονικό ορίζοντα στη στρατηγική του. Έτσι, όπως ανακοίνωσε τα περιοριστικά μέτρα επεκτείνονται για άλλες τέσσερις εβδομάδες. Χωρίς να μιλήσει για έναρξη χαλάρωσης των περιορισμών και με προϋπόθεση την αυστηρή τήρηση των μέτρων προχώρησε στην ανακοίνωση κάποιων αποφάσεων.

Η πρώτη απόφαση που αιφνιδίασε τους πάντες είναι ότι από τη Δεύτερα 11 Μαϊου θα υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών, σχολείων, κολεγίων και λυκείων.

«Αποτελεί για μένα προτεραιότητα» δήλωσε και εξήγησε: «Πολλά παιδιά της εργατικής τάξης ή της υπαίθρου στερούνται του σχολείου, ενώ δεν έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία και ούτε μπορούν να βοηθηθούν ιδιαίτερα από τους γονείς. Η τωρινή κατάσταση διευρύνει τις ανισότητες γι’ αυτό τα παιδιά μας θα πρέπει να ξαναβρούν το δρόμο του σχολείου» τόνισε.

Τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο, ενώ παραμένουν κλειστά, καφενεία, εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα, ακυρώνονται ή αναβάλλονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επίσης, παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας τα σύνορα με μη ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, σε 15 μέρες η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιο για την μετά την 11η Μαΐου περίοδο με τις λεπτομέρειες οργάνωσης της καθημερινής ζωής. Αναγνώρισε τα δίκαια ερωτήματα των πολιτών σχετικά με το τέλος της κρίσης και τη δική του αδυναμία να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση. «Με όλη την ειλικρίνεια και όλη την ταπεινοφροσύνη, ομολογώ ότι δεν έχουμε τελική απάντηση» ομολόγησε.

Τεστ, ψηφιακή ιχνηλάτηση και «ανοσία αγέλης»

Με τη συνεργασία των δήμων στόχος είναι η διανομή μασκών στους πολίτες.

Όλα τα εργαστήρια δημόσια ή ιδιωτικά έχουν κινητοποιηθεί στη Γαλλία για την παρασκευή των διαγνωστικών τεστ για τον ιό ή τα αντισώματα, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη επάρκεια. Παρ΄όλα αυτά η επιλογή του Εμμανουέλ Μακρόν είναι να υποβληθούν σε τεστ «μόνο τα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα». Το να υποβληθούν όλοι ανεξαιρέτως οι Γάλλοι δεν έχει νόημα» , δήλωσε.

Σχετικά με τις μάσκες η Γαλλία προφανώς περιμένει τις παραγγελίες που δεν έφθασαν ακόμα και ο πρόεδρος περιορίστηκε να αναφερθεί στις «μάσκες για το πλατύ κοινό», που φροντίζει να διανεμηθούν με τη συνεργασία των δημάρχων. Για τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για την καταγραφή των κινήσεων των πολιτών μέσω του τηλεφώνου, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε ότι δεν έχει ακόμα καταλήξει.

Παράλληλε, ο Γάλλος Πρόεδρος δικαιολόγησε την αδυναμία του να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την έξοδο της κρίσης γιατί «σύμφωνα με τα δεδομένα οι Γάλλοι που έχουν προσβληθεί αποτελούν μικρή μειονότητα, που σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «ανοσία της αγέλης».

Έτσι για τον Γάλλο πρόεδρο δύο είναι οι πόρτες εξόδου: το εμβόλιο, για το οποίο θα χρειασθούν μήνες και η θεραπευτική αγωγή.

Όπως τόνισε, οι προσπάθειες των επιστημόνων προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις είναι μεγάλες και δεσμεύθηκε να μη παραλειφθεί καμία θεραπευτική λύση, αποφεύγοντας την όποια τοποθέτηση.

Facebook Comments