Η Süddeutsche Zeitung δικαιολογεί το casus belli των Τούρκων για τα 12 ν.μ.!

13 mins read

Επιφυλάξεις για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια εκφράζει σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, «η Ελλάδα εξετάζει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει και θέλει να διπλασιάσει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Κατά βάση αυτό επιτρέπεται, ωστόσο παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες και μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία», τονίζει το δημοσίευμα και υπενθυμίζει ότι Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει, προ δεκαετιών, «να διατηρήσουν τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά του Αιγαίου και για τις δύο πλευρές στα έξι μίλια, το ήμισυ της απόστασης που προβλέπεται διεθνώς», ενώ «το 1995 η τουρκική Βουλή είχε ξεκαθαρίσει ότι κάθε επέκταση των (θαλασσίων) συνόρων στο Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου», το γνωστό τουρκικό casus belli.
«Κατ’ αρχάς η επέκταση των θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο Πέλαγος θα είχε συνέπειες για την Αλβανία. Όμως οι δύο χώρες θέλουν να επιλύσουν τη διαφορά τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τούρκοι και Έλληνες θα μπορούσαν επίσης να παραπέμψουν την αντιπαράθεσή τους σε ένα διεθνές δικαστήριο, αλλά δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν επ’ αυτού», τονίζει το δημοσίευμα.
Η γερμανική εφημερίδα δεν παραλείπει να ανατρέξει σε παλαιότερες δηλώσεις του ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, εμπνευστή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Το 2020 ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί είχε δηλώσει στην εφημερίδα Sözcu, επισημαίνεται στο δημοσίευμα της SZ: «Αν η Ελλάδα κάνει κάτι τέτοιο μόνο στο Ιόνιο Πέλαγος, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Αλλά ένα τέτοιο βήμα αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου». Ο αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung επικαλείται τέλος και μία δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, το 2017, με την οποία προανήγγειλε ότι «θα ξεκινήσουμε με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος. Το δεύτερο βήμα θα ήταν τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, δυτικά της Κρήτης. Αλλά αυτό θα ήταν εντελώς απαράδεκτο για την Τουρκία».

Facebook Comments