Η τέλεια καταιγίδα του Πασκάλ Σοριότ – Ο CEO της AstraZeneca προβληματίζεται απομονωμένος στην Αυστραλία

20 mins read

Εδώ και χρόνια ο chief executive Πασκάλ Σοριότ είναι από τα πιο καλοπληρωμένα στελέχη στη Βρετανία.

Η AstraZeneca του δίνει μηνιαίως περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, συν κάποιες μετοχές τον χρόνο. Φέτος ωστόσο, το ΔΣ αντιδρά σε περαιτέρω αύξηση των αποδοχών του μέσω μετοχών, χολωμένο από την επικείμενη νομική δράση της Κομισιόν κατά της βρετανο-σουηδικής εταιρίας και της υπονόμευσης της φήμης της εταιρίας λόγω αστοχιών και καθυστερήσεων στις παραδόσεις των εμβολίων στην ΕΕ.

Στόχος ζωής του Σοριότ στην μετά covid εποχή ήταν να φέρει σε όλο τον κόσμο το μη κερδοσκοπικό εμβόλιο της ΑΖ, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο project παγκοσμίως.

Γεννημένος στη Γαλλία το 1959 και με σπουδές κτηνιάτρου (όπως και ο «δικός μας», Αλβέρτος Μπουρλά της Pfizer), ο Σοριότ ανέλαβε τα ηνία της ΑΖ το 2012, σε μία εποχή που οι πατέντες των πιο εμπορικών της φαρμάκων έληγαν και δεν είχε φόρα να πρωταγωνιστήσει στην κούρσα των κορυφαίων. Τα κατάφερε καλά.

Και το μεγαλύτερο διάστημα, το έκανε από το σπίτι του στην Αυστραλία, εκεί από όπου διοικεί την AstraZeneca ακόμα και τον τελευταίο χρόνο, με όλα τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί. «Δεν γίνεται να είσαι στην άλλη άκρη του κόσμου όταν γίνονται όλα αυτά, υπάρχει και η διαφορά ώρας που κάνει πολλές επαφές δυσπρόσιτες. Δεν δίνει το σωστό μήνυμα», αναφέρει στέλεχος της AZ από το Λονδίνο. Οι στενοί συνεργάτες του Σοριότ αντιτείνουν ότι είναι πάντα προσβάσιμος και ότι θα μπορούσα να διοικεί πολυεθνική από οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου.

Άλλοι, που ασχολούνται με τις μετοχές της ΑΖ, του χρεώνουν τις συνέπειες της απομόνωσης στο ράντσο στο Σίδνεϊ: «Εάν ήταν παρών στο Λονδίνο στα… πολεμικά συμβούλια, με την ίδια ένταση που είχε στηρίξει την Astra για να μην την εξαγοράσει Pfizer το 2014, πολλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Θα μπορούσε επίσης να έχει κάνει ουσιαστικά ταξίδια στην Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να κάνει damage control, χαλαρώνοντας ενδεχομένως τα σπασμένα νεύρα των Ευρωπαίων».

Η ιστορία του εμβολίου που ανέπτυξε η AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χαρακτηρίζεται από ευγενείς προθέσεις, προβλήματα επικοινωνίας, καθυστερήσεις παραγωγής και πολιτικό- οικονομικό ανταγωνισμό.

Το Bloomberg αναφέρει μια περίπτωση που ο Σοριότ τηλεφώνησε μέσα στη νύχτα στον -δικό μας- Μενέ Πάγκαλο της ΑΖ για να τον ρωτήσει τι στο καλό έγινε και ο FDA χαρακτήρισε «παρωχημένα» κάποια από τα στοιχεία που βρίσκονταν στον φάκελο του εμβολίου. Παρόλο που ο δρ. Άντονι Φάουτσι δήλωσε την επόμενη μέρα πως είναι σίγουρος πως πρόκειται για ένα καλό εμβόλιο που σώζει ζωές, ο FDA ακόμα να δώσει το πράσινο φως.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και επίσης Γάλλος, Τιερί Μπρετόν, έχει εμμέσως παραπονεθεί για την απουσία του συμπατριώτη του: «Του τηλεφωνώ κατά τις 4.30 το πρωί επειδή μένει στην Αυστραλία. Εγώ κάθε βδομάδα επισκέπτομαι 2-3 εργοστάσια που παράγουν εμβόλια… Δεν λέω ότι ξέρω καλύτερα από τους ίδιους, πάντως εγώ βρίσκομαι εκεί».

Ο Πασκάλ Σοριότ αναμένεται στο Λονδίνο γύρω στα τέλη του μήνα, για το επικείμενο και μάλλον ταραχώδες ΔΣ όπου θα συζητηθεί ο μισθός του και τα επόμενα βήματα της AstraZeneca.

Και όλα αυτά, ενώ η Κομισιόν δεν δείχνει καμία διάθεση να ανανεώσει το συμβόλαιο της με την ΑΖ για το 2022…

Facebook Comments