ΑρχικήΚόσμοςΗ Αλβανία σε πολιτική κρίση

Η Αλβανία σε πολιτική κρίση

Σε πολιτική κρίση βρίσκεται η Αλαβανία με χιλιάδες Αλβανούς να διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης και με τους βουλευτές της  αντιπολίτευσης να παραιτούνται ομαδικά από κοινοβούλιο με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα.
Ζητούν την ορκωμοσία μιας μεταβατικής κυβέρνησης για να οργανώσει “τίμιες” εκλογές. Ο επικεφαλής του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, κατηγορεί τον Έντι Ράμα για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Έντι Ράμα με τη στάση του εξαγριώνει όλο και περισσότερο την αντιπολίτευση.
Ο Λουζλίμ Μπάσα δήλωσε: «Δεν είμαστε λαός της βίας, αλλά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και δεν θα δεχθούμε ποτέ μια κλοπή των ψήφων του λαού και δεκάδων εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις τσέπες των Αλβανών. Σήμερα η χώρα δεν έχει νόμιμο κοινοβούλιο. Δεν θα δεχθώ μια συμφωνία με έναν ληστοσυμμορίτη όπως ο Ράμα. Και για τον Έντι Ράμα, η παραίτηση θα είναι απλώς η αρχή, θα τον οδηγήσουμε ενώπιον της δικαιοσύνης όπως του αξίζει».
Μετά τη χθεσινή μεγάλη διαδήλωση η αντιπολίτευση δήλωσε την πρόθεσή της να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις. Μερικές ώρες πριν από τη διαδήλωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τους Aλβανούς πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν τη βία και τις λεκτικές προκλήσεις.
Ο Έντι Ράμα, μιλώντας στο ξένο Τύπο, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί και προσέθεσε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, ενώ υποστήριξε ότι οι διαδηλωτές δεν εκπροσωπούν τον λαό.