ΗΠΑ: Μένει το Tik Tok με 25.000 νέες θέσεις εργασίας και ποσοστά σε Oracle και Walmart

17 mins read

Εκατομμύρια Αμερικανοί – κυρίως νέοι – χρήστες του TikTok πρέπει να ανακουφίστηκαν, κατόπιν της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ να εγκρίνει την παραμονή της δημοφιλούς εφαρμογής στη χώρα, βάσει σχεδίου με εμπλοκή δύο εγχώριων εταιρειών.
Η δημοφιλής εφαρμογή, η οποία απειλείται με απαγόρευση στις ΗΠΑ, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, φαίνεται ότι θα καταφέρει τελικά να παραμείνει στην χώρα, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε χθες Σάββατο το πράσινο φως σε σχέδιο, στο οποίο εμπλέκονται η Oracle και η Walmart.
«Έδωσα την έγκρισή μου στη συμφωνία. Αν την παγιώσουν, τόσο το καλύτερο. Αν δεν συμβεί αυτό, κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πριν την αναχώρησή του για προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα.
Η TikTok, θυγατρική του κινεζικού ομίλου ByteDance, επιβεβαίωσε λίγο αργότερα ότι έχει προετοιμάσει ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα προχωρήσει στη δημιουργία μιας νέας εταιρείας, στην οποία θα εμπλέκεται η Oracle ως τεχνολογικός εταίρος στις ΗΠΑ και η Walmart ως εμπορικός εταίρος.
Η νέα εταιρεία θα ονομαστεί TikTok Global, θα έχει έδρα στις ΗΠΑ και θα προσλάβει 25.000 ανθρώπους, διευκρινίζουν η Oracle και η Walmart σε ξεχωριστές τους ανακοινώσεις.
Η Oracle θα μπορεί να εξαγοράσει το 12,5% των μετοχών της TikTok και η Walmart το 7,5%, πριν από μια μελλοντική εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που προβλέπεται να γίνει σε διάστημα έως ενός έτους.
Η ByteDance θα διατηρήσει το υπόλοιπο κεφάλαιο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Όμως, καθώς στο μετοχικό κεφάλαιο της κινεζικής εταιρείας θα συμμετέχουν κατά 40% Αμερικανοί επενδυτές, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της θα περάσει εν τέλει στον έλεγχο αμερικανικών εταιρειών.
«Είμαστε χαρούμενοι που η πρόταση της TikTok, της Oracle και της Walmart επιλύει τα προβλήματα ασφάλειας που ήγειρε η αμερικανική κυβέρνηση και ρυθμίζει τα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της TikTok στις ΗΠΑ», ανέφερε εκπρόσωπος της εφαρμογής.
Η παγίωση της συμφωνίας ίσως και να επιτρέψει την επίλυση μιας από τις πολλές διενέξεις που υπάρχουν μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, κυρίως στο τεχνολογικό μέτωπο.
Μάλιστα, θα επιτρέψει στους Αμερικανούς να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτήν την εφαρμογή, η οποία είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των νέων. «Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες θετικές εξελίξεις», το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες ότι θα αναβάλλει τουλάχιστον ως τις 27 Σεπτεμβρίου την απαγόρευση του «κατεβάσματος» της TikTok στις ΗΠΑ, η οποία προβλεπόταν προηγουμένως να τεθεί σήμερα σε ισχύ.
Η εφαρμογή, η οποία επιτρέπει την μετάδοση σύντομων βίντεο, συχνά μουσικών ή χιουμοριστικών, έχει περίπου 100 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα