Η 16χρονη Νίκα δεν μένει πια εδώ- Συμμετείχε στο «κίνημα της μαντήλας» και βρέθηκε δολοφονημένη

28 mins read

Οι δικαστικές αρχές του Ιράν ξεκίνησαν έρευνα για την αιτία θανάτου μιας έφηβης που φέρεται να σκοτώθηκε στη διάρκεια διαδηλώσεων για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μετέδωσε το πρακτορείο Irna.

Το Ιράν συγκλονίζεται εδώ και ημέρες από διαδηλώσεις, μετά τον θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί από τις 16 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια των συγκεντρώσεων, τις οποίες οι ιρανικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει «ταραχές», ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

«Το κακουργιοδικείο της Τεχεράνης ξεκίνησε έρευνα για να καθοριστεί η αιτία θανάτου της Νίκα Σακράμι», δήλωσε ο Αλί Σαλεχί εισαγγελέας της ιρανικής πρωτεύουσας αργά χθες Τρίτη.

«Έχει εκδοθεί εντολή έρευνας για την υπόθεση και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή», πρόσθεσε.

 

 

Η Σακράμι αγνοούνταν επί 10 ημέρες αφού συμμετείχε σε διαδηλώσεις στην Τεχεράνη στις 20 Σεπτεμβρίου.

Στο τελευταίο μήνυμα που είχε στείλει σε φίλη της η Νίκα, που θα γινόταν 17 χρονών την Κυριακή, έγραψε ότι την κυνηγούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας, όπως κατήγγειλε η θεία της Ατάς Σακράμι μιλώντας στο BBC Persian.

«Όταν πήγαμε για να ταυτοποιήσουμε το πτώμα της, δεν μας επέτρεψαν να το δούμε, αλλά μόνο το πρόσωπό της για μερικά δευτερόλεπτα», διηγήθηκε η ίδια.

 

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κατηγορείται ότι τη σκότωσε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του #MahsaAmini. Η #NikaShakarami, εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Μετά από μια εβδομάδα, οι δυνάμεις ασφαλείας παρέδωσαν το πτώμα της με τη μύτη της εντελώς θρυμματισμένη και το κρανίο της σπασμένο από πολλαπλά χτυπήματα.


Την Κυριακή η οικογένεια της έφηβης μετέφερε το πτώμα της στην πόλη καταγωγής του πατέρα της, τη Χοραμαμπάντ στο δυτικό Ιράν. Υπό πίεση η οικογένεια δέχθηκε να μην πραγματοποιήσει κηδεία και οι δυνάμεις ασφαλείας «έκλεψαν» το πτώμα της Νίκα και το έθαψαν στο χωριό Βεϊσιάν, κατήγγειλε μία πηγή.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο νεκροταφείο της Χοραμαμπάντ και φώναξαν συνθήματα κατά του ιρανικού καθεστώτος.

Η Ατάς, που ανέφερε την υπόθεση της Νίκα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνελήφθη την Κυριακή σε επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας στο σπίτι της οι οποίες απείλησαν να την σκοτώσουν αν κάποιος από την οικογένεια συμμετάσχει στις διαδηλώσεις, πρόσθεσε η πηγή.

Γαλλίδες ηθοποιοί και τραγουδίστριες κόβουν μια μπούκλα από τα μαλλιά τους σε αλληλεγγύη με τις Ιρανές

Η Ιζαμπέλ Ιπέρ, η Μαριόν Κοτιγιάρ, η Ιζαμπέλ Ατζανί… Πολυάριθμες γαλλίδες ηθοποιοί και τραγουδίστριες έκοψαν μια μπούκλα από τα μαλλιά τους σε αλληλεγγύη με τον αγώνα των γυναικών του Ιράν, όπως φαίνεται σε ένα βίντεο το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μέσω του Instagram.

Με φόντο το τραγούδι «Μπέλα Τσάο» στα περσικά, αυτές οι ηθοποιοί και οι τραγουδίστριες, μεταξύ των οποίων είναι επίσης η Βελγίδα Ανζέλ και οι γαλλόφωνες Βρετανίδες Σαρλότ Ράμπλινγκ και Τζέιν Μπίρκιν, κόβουν μια μπούκλα μαλλιών μπροστά στην κάμερα, επαναλαμβάνοντας μία κίνηση η οποία έγινε σύμβολο της εξέγερσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ιράν.

 

«Ο ιρανικός λαός, με πρώτες τις γυναίκες, διαδηλώνει με κίνδυνο για τη ζωή του. Αυτός ο λαός το μόνο που ελπίζει είναι να αποκτήσει πρόσβαση στις πιο θεμελιώδεις ελευθερίες. Αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άνδρες, ζητούν την υποστήριξή μας», λένε σ’ ένα γραπτό μήνυμα που συνοδεύει το βίντεο στο λογαριασμό «soutienfemmesiran» στο Instagram.

«Το θάρρος τους και η αξιοπρέπειά τους μας δεσμεύουν. Είναι αδύνατο να μην συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε αυτή την τρομερή καταπίεση (…) Αποφασίσαμε έτσι να ανταποκριθούμε στην έκκληση που μας έγινε κόβοντας κι εμείς μερικές απ’ αυτές τις μπούκλες», προσθέτουν στην έκκληση αυτή, η οποία ξεκίνησε από δικηγόρους.

Χθες, περισσότερες από 1.000 προσωπικότητες της γαλλικής έβδομης τέχνης, μεταξύ των οποίων σταρ όπως η Λεά Σεϊντού, η Ιζαμπέλ Ιπέρ και ο Ντάνι Μπουν, διάσημοι κινηματογραφιστές ή ο επικεφαλής του Φεστιβάλ των Καννών Τιερί Φρεμό, είχαν ήδη ζητήσει «να υποστηριχθεί η εξέγερση των γυναικών στο Ιράν», σε άρθρο τους που διαβιβάσθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα