ΑρχικήΚόσμοςΗ δικαστική πλάνη του αιώνα: Ενδέχεται να μη σκότωσε τα τέσσερα παιδιά...

Η δικαστική πλάνη του αιώνα: Ενδέχεται να μη σκότωσε τα τέσσερα παιδιά της η «πιο μισητή γυναίκα της Αυστραλίας»- Τα νέα στοιχεία και η αποφυλάκιση

Η άλλοτε γνωστή ως «χειρότερη γυναίκα serial killer της Αυστραλίας» έλαβε χάρη αφού προέκυψαν νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία φαίνεται πως δεν ήταν υπεύθυνη για τους θανάτους των τεσσάρων παιδιών της.

Η Kathleen Folbigg πέρασε μια 20ετία στη φυλακή μετά από απόφαση που την ήθελε υπεύθυνη για τους θανάτους των δύο αγοριών και των δύο κοριτσιών της. Η μητέρα φυλακίστηκε το 2003 με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για τα τρία από τα παιδιά της, ενώ στην περίπτωση του μεγάλου της γιου, Caleb, κατηγορήθηκε γι’ ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Μια πρόσφατη έρευνα ήταν αρκετή για ν’ αλλάξει, απ’ ό,τι φαίνεται, τα όσα ήταν γνωστά για την υπόθεση μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, τα παιδιά ίσως να πέθαναν από φυσικά αίτια, όπως αναφέρεται.

Το συνταρακτικό περιστατικό της 55χρονης μητέρας έχει ήδη κάνει πολλούς να μιλούν για την πιο εσφαλμένη δικαστική απόφαση στην ιστορία της Αυστραλίας.

Και τα τέσσερα παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε μια δεκαετία, από το 1989 έως το 1999, σε ηλικίες από 19 ημερών μέχρι 19 μηνών, κάνοντας τους εισαγγελείς να θεωρήσουν πως η γυναίκα τα έπνιξε.

Η καταδίκη βασίστηκε τότε σε ημερολόγια της Folbigg, στα οποία συχνά έγραφε για τις δυσκολίες της μητρότητας. Ο σύζυγός της, που τη θεωρούσε ένοχη, ήταν αυτός που τα παρέδωσε στην αστυνομία το 1999.

Η ίδια υποστήριζε πάντα ότι είναι αθώα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού οι προηγούμενες εφέσεις και έρευνες δεν έβρισκαν λόγους αμφιβολίας για την αρχική απόφαση.

Τα νεότερα στοιχεία έδειξαν πως υπάρχει το ενδεχόμενο της γενετικής μετάλλαξης και στα τέσσερα παιδιά. Σύμφωνα με τις έρευνες, οι κόρες της Folbigg είχαν μια γονιδιακή μετάλλαξη που μπορεί να προκαλέσει ανακοπή. Στην περίπτωση των αγοριών, τα παιδιά γεννήθηκαν με μια μετάλλαξη που είναι άμεσα συνδεδεμένη με αιφνίδια επιληψία.

Ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Michael Daley ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ο δικαστής έχει καταλήξει στην άποψη ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή της 55χρονης, ενώ δήλωσε: «Ήταν μια δοκιμασία 20 ετών για την ίδια. Της εύχομαι ειρήνη».