ΑρχικήΚόσμοςΗ Γερμανία λέει όχι στην Ουκρανία για τα Leopard - Διεθνή...

Η Γερμανία λέει όχι στην Ουκρανία για τα Leopard – Διεθνή κατακραυγή

Αυξάνεται συνεχώς η πίεση προς τη Γερμανία για την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία σ’ ένα κομβικό διάστημα για την πορεία του πολέμου, την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, επιμένει να αρνείται, δεχόμενος έτσι την διεθνή κατακραυγή.

Ο Σολτς εμφανίζεται διστακτικός όσον αφορά στην προμήθεια των βαρέων αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία, επισημαίνοντας επίμονα τις τρεις αρχές που τηρεί η γερμανική κυβέρνηση:

  • Πρώτον, η Ουκρανία πρέπει να λάβει όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη.
  • Δεύτερον, μια άμεση σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας πρέπει να αποτραπεί.
  • Τρίτον, θα πρέπει να αποφεύγεται η μονομερής δράση από οποιοδήποτε κράτος που υποστηρίζει.

Το Σαββατοκύριακο ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε για άλλη μια φορά το σύνθημά του: Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μόνο «σε στενή συνεννόηση και συντονισμό με τους φίλους και συμμάχους μας. Δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να κάνουμε ενθουσιώδεις, βιαστικές δηλώσεις. Δεν βλέπουμε την ανάγκη να λέμε κάτι κάθε 10 λεπτά μόνο και μόνο για να μπορούμε να συζητάμε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως ο πόλεμος και η ειρήνη ή η ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης», είπε.

Σε μια περίοδο που το μέτωπο της γεωπολιτικής Δύσης εμφανίζεται αξιοσημείωτα ενωμένο οι εντάσεις και το άγχος έχουν αυξηθεί τις τελευταίες μέρες λόγω της φαινομενικής απροθυμίας της Γερμανίας να στείλει τα Leopard 2 στην Ουκρανία ή ακόμη και να επιτρέψει σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη που έχουν στην κατοχή τους γερμανικό στρατιωτικό εξοπλισμό να το πράξουν. Η διαμάχη σχετικά με την παράδοση αυτών των οχημάτων περιέπλεξε μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Δύσης στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας την Παρασκευή, με στόχο τον συντονισμό της περαιτέρω βοήθειας προς το Κίεβο. Και προκάλεσε οργή στη Γερμανία και στους Ευρωπαίους εταίρους της προς την κυβέρνηση Σολτς.

Χθες Δευτέρα δεν ήταν ακόμη σαφές εάν η Γερμανία θα εγκρίνει την παράδοση των Leopard στην Ουκρανία, αν και ο νέος υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι θα ληφθεί απόφαση «σύντομα». Περίπου 2.000 Leopard διαθέτουν χώρες της Ευρώπης, καθιστώντας τα μια ελκυστική επιλογή για αποστολή στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία. Πολωνοί και Φινλανδοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να στείλουν τα Leopard τους, αλλά περιμένουν την έγκριση από το Βερολίνο, το οποίο πρέπει να υπογράψει τέτοιες μεταγραφές. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνησή της δεν θα εμπόδιζε την Πολωνία στη μεταφορά αυτών των τανκς στην Ουκρανία.

Η απαίτηση του Κιέβου και η αντίδραση της Ρωσίας

Το Κίεβο απαιτεί εδώ και μήνες τα άρματα μάχης Leopard 2. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι φόβοι έχουν αυξηθεί στη Δύση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα επίθεση την άνοιξη.

Όσον αφορά την παράδοση αρμάτων Leclerc στην Ουκρανία, ο Μακρόν δήλωσε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται», υπογραμμίζοντας με τη σειρά του ότι αυτό πρέπει να αξιολογηθεί «συλλογικά». Το θέμα θα συζητηθεί με τους συμμάχους, όπως η Γερμανία, τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες, δήλωσε.

Άμεση ήταν πάντως η αντίδραση της Ρωσίας, μετά τις δηλώσεις της Μπέρμποκ. Οπρόεδρος της κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου προειδοποίησε ότι οι χώρες που προμηθεύουν την Ουκρανία με πιο ισχυρά όπλα κινδυνεύουν με την ίδια τους την καταστροφή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ