ΑρχικήΚόσμοςΗ Κομισιόν διαχωρίζει τη θέση της για την επιστολή Μπρετόν σε Μασκ...

Η Κομισιόν διαχωρίζει τη θέση της για την επιστολή Μπρετόν σε Μασκ – Δανδράκης: «Πως θα μείνει στη θέση του πλέον;»

Ως αυθαίρετες θεωρούνται από τις Βρυξέλλες οι κινήσεις του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Το θέμα φούντωσε ξανά μετά την προειδοποιητική επιστολή που έστειλε στον Έλον Μασκ κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση στο Χ, λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπρετόν, από την πλατφόρμα Χ, προειδοποιούσε την πλατφόρμα με κυρώσεις για τυχόν παραπλανητικό περιεχόμενο που εγκυμονεί «σοβαρές βλάβες» για τους ευρωπαίους πολίτες.

Απαντώντας, η διευθύνουσα σύμβουλος του X Λίντα Γιοκαρίνο κατηγόρησε τον γάλλο επίτροπο ότι προσπαθεί να επιβάλλει τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε διεθνείς συζητήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την επιστολή. Εκπρόσωπός της Κομισιόν δήλωσε ότι ο επίτροπος δεν είχε λάβει έγκριση της προέδρου της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προειδοποίηση.

«Η χρονική στιγμή και η διατύπωση της επιστολής δεν ήταν ούτε συντονισμένη ούτε συμφωνημένη με την πρόεδρο ή τους επιτρόπους» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε στους Financial Times ότι «ο Τιερί έχει έναν δικό του τρόπο εργασίας και σκέψης».

Ο Νίκος Δανδράκης αναδημοσιεύει την επιστολή με ένα κείμενο – σχόλιο:

«O Thierry Breton είναι ίσως ο πιο γελοίος από τους Ευρωπαίους γραφειοκράτες, Επίτροπος υπεύθυνος για την εσωτερική αγορά. Πέρα από τις κατά καιρούς γελοίες τοποθετήσεις, και τη διάσημη παγκόσμια “πρωτιά” της Ευρώπης στη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης, έστειλε επιστολή στο Χ την περασμένη βδομάδα απαιτώντας να μάθει τι μέτρα θα πάρει για να αποφευχθεί η “παραπληροφόρηση” των Ευρωπαίων πολιτών στην επερχόμενη online συζήτηση του Elon Musk με τον Trump.
Η επιστολή ήταν μια προφανής χονδροειδέστατη παρέμβαση στα εσωτερικά ενός άλλου κράτους, και μάλιστα εν μέσω εκλογικής διαδικασίας. Αλλά δεν ήταν τυχαία. Ήταν ενδεικτική της αλαζονείας με την οποία αντιμετωπίζει κάθε τι που κάνει ο εν λόγω τύπος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτρεξε αμέσως να πάρει αποστάσεις, και τώρα ήρθε και το Κογκρέσο να του ρίξει μια γιγάντια χλαπάτσα.
Το ερώτημα είναι, πως θα μείνει στη θέση του πλέον; Υπάρχει λογοδοσία στην Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία; Η αλήθεια είναι ότι δεν θυμάμαι κάποιον να παραιτείται, και δεν γνωρίζω θεσμικά τι λειτουργεί. Υπάρχουν διαδικασίες με τις οποίες, αν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του φεύγει; Ή είναι οι θέσεις αυτές τύπου “ισόβιες” μέχρι να λήξει η θητεία;»

Η επίμαχη ανάρτηση του Επιτρόπου