ΑρχικήΚόσμοςΗ μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία του Ισραήλ: Η Google αποκτά τον «μονόκερο»...

Η μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία του Ισραήλ: Η Google αποκτά τον «μονόκερο» Wiz έναντι 32 δισ. δολαρίων

Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, ανακοίνωσε την Τρίτη την εξαγορά της ισραηλινής startup κυβερνοασφάλειας Wiz έναντι 32 δισ. δολαρίων, σε μια συμφωνία εξ ολοκλήρου με μετρητά.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά ισραηλινής τεχνολογικής εταιρείας όλων των εποχών, γεγονός που χαιρετίστηκε στο Ισραήλ ως απόδειξη της τεχνολογικής υπεροχής και της ανθεκτικότητας της χώρας, ακόμη και εν μέσω πολέμου.

Ρεκόρ για τη Google – Ρεκόρ για το Ισραήλ

Η συμφωνία ξεπερνά σε μέγεθος ακόμα και την εξαγορά της Mobileye από την Intel το 2017 έναντι 15,3 δισ. δολαρίων, ενώ αποτελεί και τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της ίδιας της Google, ξεπερνώντας κατά πολύ την εξαγορά της Motorola Mobility το 2012 (12,5 δισ. δολάρια).

«Η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για την ιστορία του ισραηλινού high-tech, ειδικά σε μια περίοδο αναζωπύρωσης των συγκρούσεων [και κατάρρευσης της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς]», δήλωσε η Yael Belgrai Cohen, επικεφαλής του τεχνολογικού τομέα της Dun & Bradstreet Ισραήλ. «Είναι μια ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης που αποδεικνύει ότι, παρά τον πόλεμο, η ισραηλινή βιομηχανία παραμένει επίκαιρη και δυναμική».

Με φόντο τον πόλεμο, η τεχνολογία αντέχει και διαπρέπει

Η ίδια εκτιμά ότι η εξαγορά θα ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές ισραηλινών εταιρειών, μετά από ένα έτος με πολύ περιορισμένη σχετική δραστηριότητα λόγω του πολέμου.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, πολλές ισραηλινές startups και τεχνολογικές επιχειρήσεις αντιμετώπισαν σοβαρές προκλήσεις στη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους, καθώς αφενός επλήγησαν από την αβεβαιότητα και τις επιθέσεις με ρουκέτες, και αφετέρου πολλοί εργαζόμενοι και στελέχη τους επιστρατεύτηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν χιλιάδες τρομοκράτες εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας 251.

Η Wiz περνά στη Google με 1.800 εργαζόμενους και παγκόσμιους πελάτες

Μετά την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, η Wiz αναμένεται να ενταχθεί στη Google Cloud, διατηρώντας ωστόσο την ανεξαρτησία της. Η εταιρεία, η οποία διαθέτει πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας για cloud εφαρμογές, απασχολεί περίπου 1.800 εργαζόμενους που θα διατηρηθούν μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία αναμένεται το 2026.

«Η Wiz και η Google Cloud μοιράζονται το ίδιο όραμα: ότι η ασφάλεια στο cloud πρέπει να είναι πιο απλή, πιο προσιτή, πιο έξυπνη και δημοκρατική, ώστε περισσότερες επιχειρήσεις να μπορούν να αξιοποιούν το cloud και την τεχνητή νοημοσύνη με ασφάλεια», δήλωσε ο συνιδρυτής της Wiz, Assaf Rappaport. «Η ένταξή μας στη Google Cloud είναι σαν να δένουμε έναν πύραυλο στην πλάτη μας – θα επιταχύνει τον ρυθμό καινοτομίας μας περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσαμε μόνοι μας».

Ο Ariel Peleg από το Ισραηλινό Επιμελητήριο Πληροφορικής χαρακτήρισε τη συμφωνία «εξαιρετική είδηση για το ισραηλινό high-tech συνολικά και ιδιαίτερα για τον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας».

«Η Wiz αξιοποίησε στο έπακρο τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν από την παγκόσμια αίσθηση αβεβαιότητας και τη διεθνή φήμη της ισραηλινής κυβερνοασφάλειας, κλείνοντας μια “χρυσή” συμφωνία», δήλωσε ο Peleg. «Πέρα από τον οικονομικό αντίκτυπο, η συμφωνία περιλαμβάνει και σημαντικά στοιχεία, όπως η διατήρηση της ανεξαρτησίας και της ταυτότητας της εταιρείας».

Οι φήμες για τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις διέρρευσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγους μήνες μετά την απόρριψη προηγούμενης πρότασης εξαγοράς ύψους 23 δισ. δολαρίων από την Alphabet, τον Ιούλιο. Τότε, η Wiz είχε εκφράσει ανησυχίες για ενδεχόμενα εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές περί ανταγωνισμού.

Ο Rappaport είχε δηλώσει τότε ότι η εταιρεία επιθυμούσε να παραμείνει ανεξάρτητη, θέτοντας ως στόχο τη διπλασίαση των ετήσιων επαναλαμβανόμενων εσόδων της (ARR) στο 1 δισ. δολάρια μέχρι το 2025, με ορίζοντα και για εισαγωγή στο χρηματιστήριο (IPO). Μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης τον Μάιο, στον οποίο συγκέντρωσε 1 δισ. δολάρια, η αποτίμηση της εταιρείας έφτασε τα 12 δισ. – μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή της.

«Η εξαγορά της Wiz από τη Google έναντι 32 δισ. δολαρίων – αντί των 23 δισ. που είχαν προταθεί πριν από οκτώ μήνες – αναδεικνύει την τεχνολογική αξία που παράγουν οι ισραηλινές εταιρείες στη διεθνή σκηνή», σχολίασε η Belgrai Cohen.

Η Wiz ιδρύθηκε στις αρχές του 2020, λίγο πριν την παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας COVID-19, η οποία επέβαλε ραγδαία μετάβαση των επιχειρήσεων στο cloud και αύξησε δραματικά τη ζήτηση για λύσεις κυβερνοασφάλειας.

Με την υβριδική εργασία πλέον ως κανόνα και τα δεδομένα να μεταφέρονται όλο και περισσότερο σε cloud υποδομές, οι απειλές ασφάλειας – από ransomware και malware έως πολύπλοκες παραβιάσεις – ενισχύθηκαν, εκτοξεύοντας τη ζήτηση για την πολυ-πλατφορμική λύση της Wiz, που αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη.

«Η δυνατότητα αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων ακόμη και σε πολύπλοκα επιχειρησιακά περιβάλλοντα θα βοηθήσει οργανισμούς να μειώσουν το κόστος, τις διακοπές και τις ζημιές από τέτοιες επιθέσεις», δήλωσε ο CEO της Google Cloud, Thomas Kurian.

Από το Τελ Αβίβ στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη

Η εξαγορά δίνει στη Google πρόσβαση σε μία από τις πιο εξελιγμένες πλατφόρμες κυβερνοασφάλειας για σύγχρονα IT περιβάλλοντα. Η λύση της Wiz ήδη λειτουργεί με Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure και Oracle Cloud. Εφόσον εγκριθεί, η συμφωνία θα ενισχύσει τη θέση της Google στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας και θα την καταστήσει ισχυρότερο ανταγωνιστή των Amazon, Microsoft, Palo Alto Networks και CrowdStrike.

«Οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις που δραστηριοποιούνται στο cloud ζητούν ισχυρότερες λύσεις ασφάλειας και μεγαλύτερη ποικιλία παρόχων. Μαζί, η Google Cloud και η Wiz θα προσφέρουν αλματώδη βελτίωση στην ασφάλεια του cloud και στην ικανότητα χρήσης πολλαπλών πλατφορμών», δήλωσε ο CEO της Google, Sundar Pichai.

Η Wiz ιδρύθηκε από τους Assaf Rappaport, Yinon Costica, Ami Luttwak και Roy Reznik – την ίδια ομάδα που ίδρυσε τη startup Adallom, η οποία εξαγοράστηκε από τη Microsoft το 2015 έναντι 320 εκατ. δολαρίων. Οι ίδιοι υπήρξαν επίσης επικεφαλής της ομάδας Cloud Security της Microsoft Azure. Η πελατειακή βάση της Wiz περιλαμβάνει το 40% των εταιρειών του Fortune 100, μεταξύ των οποίων οι Slack, Mars, BMW, DocuSign, Plaid και Agoda.

Πηγή: timesofisrael.com