Η Microsoft υποστηρίζει ότι το σύστημα ΤΝ της διαγιγνώσκει πολύπλοκες παθήσεις καλύτερα από τους γιατρούς.
Η εταιρεία αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δημιουργούν «δρόμο προς την ιατρική υπερνοημοσύνη», αλλά υποβαθμίζει τις επιπτώσεις για τις θέσεις εργασίας.
Η Microsoft αποκάλυψε λεπτομέρειες για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που αποδίδει καλύτερα από ανθρώπους γιατρούς σε περίπλοκες διαγνώσεις υγείας, δημιουργώντας έναν «δρόμο προς την ιατρική υπερνοημοσύνη».
Η μονάδα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, με επικεφαλής τον Βρετανό πρωτοπόρο της τεχνολογίας Μουσταφά Σουλεϊμάν, ανέπτυξε ένα σύστημα που μιμείται ομάδα έμπειρων ιατρών, οι οποίοι ασχολούνται με «διαγνωστικά σύνθετα και πνευματικά απαιτητικά» περιστατικά.
Η Microsoft δήλωσε ότι, όταν το σύστημα συνδυάστηκε με το προηγμένο μοντέλο ΤΝ o3 της OpenAI, «έλυσε» περισσότερες από οκτώ στις δέκα μελέτες περίπτωσης που επιλέχθηκαν ειδικά για τη διαγνωστική πρόκληση. Όταν οι ίδιες μελέτες δοκιμάστηκαν σε εν ενεργεία γιατρούς –χωρίς πρόσβαση σε συναδέλφους, βιβλία ή chatbots– το ποσοστό ακρίβειας ήταν δύο στις δέκα.
Η Microsoft τόνισε επίσης ότι το σύστημά της είναι οικονομικότερο από τους ανθρώπινους γιατρούς, καθώς διαχειρίζεται πιο αποδοτικά τις παραγγελίες εξετάσεων.
Παρά την ανάδειξη των πιθανών εξοικονομήσεων, η εταιρεία υποβάθμισε τις επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας, υποστηρίζοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα συμπληρώνει τον ρόλο των γιατρών και δεν θα τους αντικαθιστά.
«Οι κλινικοί τους ρόλοι είναι πολύ ευρύτεροι από το να κάνουν μόνο διάγνωση. Χρειάζεται να διαχειρίζονται την αβεβαιότητα και να χτίζουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ασθενείς και τις οικογένειές τους με τρόπο που η ΤΝ δεν μπορεί να κάνει», ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτηση στο blog της, ανακοινώνοντας την έρευνα που υποβάλλεται για επιστημονική αξιολόγηση.
Ωστόσο, η χρήση του συνθήματος «δρόμος προς την ιατρική υπερνοημοσύνη» αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ριζικών αλλαγών στην αγορά υγείας. Ενώ η γενική τεχνητή νοημοσύνη (AGI) αναφέρεται σε συστήματα που εξισώνονται με τις ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες, η υπερνοημοσύνη είναι ένας εξίσου θεωρητικός όρος που περιγράφει συστήματα τα οποία ξεπερνούν την ανθρώπινη διανοητική απόδοση συνολικά.
Ο Σουλεϊμάν, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft AI, δήλωσε στον Guardian ότι το σύστημα θα λειτουργεί άρτια μέσα στην επόμενη δεκαετία.
«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι βαδίζουμε προς τη δημιουργία συστημάτων που θα είναι σχεδόν αλάνθαστα τα επόμενα 5-10 χρόνια. Αυτό θα αποτελέσει τεράστια ανακούφιση για όλα τα συστήματα υγείας παγκοσμίως», είπε.
Εξηγώντας το σκεπτικό της έρευνας, η Microsoft εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα της ΤΝ να αριστεύει στο Αμερικανικό Ιατρικό Τεστ Αδειοδότησης (USMLE), βασική εξέταση για την απόκτηση άδειας άσκησης ιατρικής στις ΗΠΑ. Η εταιρεία υπογράμμισε ότι τα τεστ πολλαπλών επιλογών ευνοούν την απομνημόνευση απαντήσεων σε βάρος της βαθιάς κατανόησης του αντικειμένου, κάτι που μπορεί να «υπερεκτιμήσει» τις ικανότητες ενός μοντέλου ΤΝ.
Η Microsoft ανέπτυξε ένα σύστημα που, όπως ένας πραγματικός κλινικός γιατρός, προχωρά βήμα-βήμα –κάνει ερωτήσεις, ζητά διαγνωστικές εξετάσεις– για να καταλήξει σε τελική διάγνωση. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με βήχα και πυρετό μπορεί να χρειάζεται αιματολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία θώρακος πριν ο γιατρός καταλήξει σε διάγνωση πνευμονίας.
Η νέα προσέγγιση της Microsoft χρησιμοποιεί σύνθετες μελέτες περίπτωσης από το New England Journal of Medicine (NEJM). Η ομάδα του Σουλεϊμάν μετέτρεψε περισσότερες από 300 από αυτές τις μελέτες σε «διαδραστικές διαγνωστικές προκλήσεις» για να δοκιμάσει την προσέγγισή της. Η Microsoft χρησιμοποίησε υπάρχοντα μοντέλα ΤΝ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της OpenAI, της Meta του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, της Anthropic, του Grok του Ίλον Μασκ και του Gemini της Google.
Στη συνέχεια, η Microsoft χρησιμοποίησε ένα ειδικά σχεδιασμένο, τύπου πράκτορα σύστημα ΤΝ, τον «διαγνωστικό ενορχηστρωτή», για να συνεργάζεται με κάθε μοντέλο στο τι εξετάσεις να παραγγελθούν και ποια διάγνωση να τεθεί. Ο «ενορχηστρωτής» ουσιαστικά μιμείται μια ομάδα γιατρών που καταλήγει στη διάγνωση.
Η Microsoft δήλωσε ότι όταν συνδυάστηκε με το προηγμένο μοντέλο o3 της OpenAI, το σύστημά της «έλυσε» περισσότερες από οκτώ στις δέκα μελέτες περίπτωσης του NEJM – έναντι ποσοστού επιτυχίας δύο στις δέκα για τους ανθρώπινους γιατρούς.
Η εταιρεία υποστήριξε ότι η προσέγγισή της μπορεί να προσφέρει «εύρος και βάθος τεχνογνωσίας» που υπερβαίνει τις γνώσεις μεμονωμένων γιατρών, καθώς καλύπτει πολλαπλές ιατρικές ειδικότητες.
Πρόσθεσε: «Η κλιμάκωση αυτού του επιπέδου συλλογιστικής – και πέραν αυτού – έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει την υγειονομική περίθαλψη. Η ΤΝ θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς να διαχειρίζονται μόνοι τους ρουτίνες πτυχές της φροντίδας τους και να προσφέρει στους κλινικούς γιατρούς προηγμένα εργαλεία υποστήριξης λήψης αποφάσεων σε σύνθετες περιπτώσεις».
Η Microsoft παραδέχθηκε ότι το έργο της δεν είναι έτοιμο για κλινική χρήση. Απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να αξιολογηθεί η απόδοση του «ενορχηστρωτή» σε πιο κοινά συμπτώματα, για παράδειγμα.
Πηγή: Guardian