ΑρχικήΚόσμοςΙνδονησία: Εκκενώθηκαν χωριά κι ένα αεροδρόμιο εξαιτίας έκρηξης ηφαιστείου- Φόβοι για τσουνάμι

Ινδονησία: Εκκενώθηκαν χωριά κι ένα αεροδρόμιο εξαιτίας έκρηξης ηφαιστείου- Φόβοι για τσουνάμι

Στην Ινδονησία, οι αρχές έκλεισαν ένα αεροδρόμιο και οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους κοντά σε ένα ηφαίστειο που εξερράγη την Πέμπτη.

Οι Αρχές φοβούνται την εξάπλωση της τέφρας, την πτώση βράχων τα καυτά ηφαιστειακά νέφη καθώς και την πιθανότητα τσουνάμι.

Σύμφωνα με το Abc news, το όρος Ruang στη βόρεια πλευρά του νησιού Σουλαουέζι είχε τουλάχιστον πέντε μεγάλες εκρήξεις την Τετάρτη, με αποτέλεσμα το Κέντρο Ηφαιστειολογίας και Μετριασμού Γεωλογικών Καταστροφών να ανακοινώσει τον υψηλότερο συναγερμό, υποδεικνύοντας μια ενεργή έκρηξη.


Ο κρατήρας έβγαλε λευκό-γκρι καπνό συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας την Πέμπτη, φτάνοντας πάνω από 500 μέτρα (1.600 πόδια) πάνω από την κορυφή του.

Οι άνθρωποι έχουν διαταχθεί να μείνουν τουλάχιστον 6 χιλιόμετρα (3,7 μίλια) από το βουνό των 725 μέτρων (2.378 πόδια). Περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι ζουν στην πληγείσα περιοχή και τους ζητήθηκε να φύγουν. Τουλάχιστον 800 το έχουν πράξει.

Ένα διεθνές αεροδρόμιο στην πόλη Μανάντο έκλεισε προσωρινά την Πέμπτη, καθώς ηφαιστειακή τέφρα εκτοξεύτηκε στον αέρα.

«Πρέπει να κλείσουμε τις πτήσεις στο αεροδρόμιο Sam Ratulangi λόγω της εξάπλωσης της ηφαιστειακής τέφρας, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων», δήλωσε ο Ambar Suryoko, επικεφαλής της περιφερειακής αρχής αεροδρομίου.

Το κέντρο ηφαιστειολογίας της Ινδονησίας σημείωσε ότι οι κίνδυνοι από την ηφαιστειακή έκρηξη περιλαμβάνουν την πιθανότητα ότι μέρος του ηφαιστείου θα μπορούσε να καταρρεύσει στη θάλασσα και να προκαλέσει τσουνάμι.

Η Ινδονησία, ένα αρχιπέλαγος 270 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει 120 ενεργά ηφαίστεια. Είναι επιρρεπής σε ηφαιστειακή δραστηριότητα επειδή βρίσκεται κατά μήκος του «Δακτυλίου της Φωτιάς», μιας πεταλοειδούς σειράς σεισμικών ρηγμάτων γύρω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Πηγή ABC NEWS