Καλά νέα και από Οξφόρδη! Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca

7 mins read

Τα προκαταρκτικά ευρήματα της δοκιμής φάσης 2 δείχνουν ότι το εμβόλιο κορωνοϊού που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την AstraZeneca είναι ασφαλές και προκαλεί παρόμοια ανοσοαπόκριση μεταξύ όλων των ενηλίκων.

Το CNBC αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του αρχικού σταδίου, τα οποία είναι υποσχόμενα, δημοσιεύθηκαν στο The Lancet, ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, την Πέμπτη.

Η μελέτη 560 υγιών ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένων 240 ηλικίας άνω των 70 ετών, διαπίστωσε ότι το εμβόλιο ήταν ασφαλές και παρήγαγε παρόμοια ανοσολογική απόκριση μεταξύ ανθρώπων ηλικίας άνω των 56 ετών και ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο – ChAdOx1 nCoV-19 – προκάλεσε αυτό που είναι γνωστό ως «απόκριση Τ-κυττάρων» εντός 14 ημερών από την πρώτη δόση και απόκριση αντισωμάτων εντός 28 ημερών από την αναμνηστική δόση. Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι αποκρίσεις των Τ-κυττάρων θα παίξουν ρόλο στη μακροπρόθεσμη ανοσία έναντι του ιού.

Ωστόσο, η δοκιμή φάσης 2 δεν αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και οι δοκιμές φάσης 3 βρίσκονται σε εξέλιξη για να επιβεβαιωθεί αυτή.

Facebook Comments