ΑρχικήΚόσμος«Κάναμε λάθη», λέει ο Σουηδός Τσιόδρας

«Κάναμε λάθη», λέει ο Σουηδός Τσιόδρας

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας και «αρχιτέκτονας» της υπερβολικά χαλαρής στρατηγικής της χώρας με στόχο την ανοσία αγέλης ως μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού παραδέχθηκε δημόσια ότι «έγιναν λάθη στη διαχείριση της κρίσης» και ότι «η πολιτική έπρεπε να είναι πιο αυστηρή για να αποφευχθούν περιττοί θάνατοι».

Μιλώντας την Τετάρτη στο σουηδικό ραδιόφωνο, ο ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σουηδία δρ Τέγκνελ, συμφώνησε ότι στη χώρα του πέθαναν πάρα πολλοί άνθρωποι σε αναλογία με τον πληθυσμό. Διστάζουν να ανοίξουν τα σύνορά τους με τη Σουηδία οι γειτονικές της χώρες Πατήστε εδώ H Σουηδία που έχει σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, καταμετρά την Τετάρτη 4.468 νεκρούς, όταν η χώρα μας έχει μόνο 179. «Αν ερχόμασταν ξανά αντιμέτωποι με την ίδια νόσο και ξέραμε γι’ αυτήν ό,τι ακριβώς γνωρίζουμε τώρα, νομίζω πώς θα καταλήγαμε κάπου ενδιάμεσα, ανάμεσα σε αυτό που έκανε η Σουηδία και σε αυτό που έκανε ο υπόλοιπος κόσμος».

Πρόκειται για ένα μη αναμενόμενο mea culpa από έναν επιστήμονα ο οποίος εδώ και μήνες έχει επικρίνει τα lockdown των άλλων χωρών και έχει επιμείνει ότι η δική του στρατηγική θα δικαιωθεί σε βάθος χρόνου, όσον αφορά το συνολικό αριθμό των θυμάτων από κορωνοϊό. Η κεντροαριστερή σουηδική κυβέρνηση, έπειτα από πολλές επικρίσεις από την αντιπολίτευση, δέχτηκε τελικά τη Δευτέρα να διοριστεί επιτροπή που θα διερευνήσει την ορθότητα της επιδημιολογικής στρατηγικής της χώρας. Η σουηδική κοινή γνώμη φαίνεται επίσης σταδιακά να έχει αλλάξει κάπως, ενώ έως τώρα «στοιχιζόταν» μαζικά πίσω από τον Τέγκνελ. Ο ίδιος δήλωσε στη ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι «είναι αρκετά προφανές πως υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι έχουμε κάνει στη Σουηδία. Θα ήταν καλό να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να κλείσουμε, ώστε να προλάβουμε καλύτερα την εξάπλωση του ιού».

Πρόσθεσε ότι, επειδή σχεδόν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν ξαφνικό lockdown, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ποια μέτρα «δούλεψαν» καλύτερα. Η Σουηδία, αντίθετα με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, κράτησε ανοικτά τα σχολεία για μαθητές έως 16 ετών, καθώς επίσης ανοικτά τα σύνορά της με την Ευρώπη, αλλά οι γειτονικές χώρες τα έκλεισαν για τους Σουηδούς, κάτι που έγινε αντιληπτό ως διπλωματική απομόνωση της Σουηδίας, όπου οι θάνατοι πλέον αγγίζουν τους 4.500.