ΑρχικήΚόσμοςΚερδισμένη η Ελλάδα από τις «καραμπόλες» στην Ε.Ε.

Κερδισμένη η Ελλάδα από τις «καραμπόλες» στην Ε.Ε.

Σε μια συμφωνία-πακέτο αναφορικά με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κορυφαίες κοινοτικές θέσεις μέσα στους επόμενες μήνες κατέληξαν μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι ευρωπαίοι ηγέτες.
Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προορίζεται για την προεδρία της Κομισιόν, ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ για την Ευρωπαϊκή Διπλωματία, Ασφάλεια και Αμυνα και η Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
Σε πολιτικούς όρους, νικητής αυτής της διαπραγμάτευσης ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), πρώτο σε αριθμό εδρών στις τελευταίες εκλογές, μέλος του οποίου είναι η Ν.Δ. Μπορεί να «τορπιλίστηκε» η υποψηφιότητα του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν από αρκετούς ηγέτες της Κεντροαριστεράς και κυρίως τον Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο στο τέλος το ΕΛΚ και τη θέση αυτή πήρε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την ΕΚΤ με την Κριστίν Λαγκάρντ. 
Μεγάλοι χαμένοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, οι οποίες διεκδικούσαν την προεδρία της Κομισιόν με τον σημερινό πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής Γιούνκερ, Φρανς Τίμερμανς, ωστόσο την έχασαν και περιορίστηκαν στην υποδεέστερη πολιτικά θέση της διαχείρισης της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Ασφάλειας και Αμυνας, αξίωμα που θα πάρει ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Αν και είναι ακόμη νωρίς για συγκρίσεις, η νέα ομάδα που θα αναλάβει τα κορυφαία ευρωπαϊκά πόστα φαίνεται καλή, έμπειροι πολιτικοί με σημαντική πορεία στην Ε.Ε., ενώ η κ. Λαγκάρντ έχει να επιδείξει και σχεδόν δύο θητείες ως επικεφαλής του ΔΝΤ. 
Μοναδική αβεβαιότητα η προεδρία της Κομισιόν: ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ είναι πολύ μεγάλο όνομα, όταν ανέλαβε είχε ήδη διατελέσει πάνω από 15 χρόνια πρωθυπουργός στη χώρα του, με αποτέλεσμα ο πήχυς εκ των πραγμάτων να ανεβεί πολύ ψηλά για τη Γερμανίδα διάδοχό του. Η Φον ντερ Λάιεν είναι αμφιλεγόμενο πρόσωπο μέσα στην ίδια τη χώρα της, δεδομένου ότι έχει πολλούς φίλους αλλά και πολλούς πολεμίους ακόμη και μέσα στο κόμμα της, στους Χριστιανοδημοκράτες. 
Σε κάθε περίπτωση, η Φον ντερ Λάιεν, εφόσον επιβεβαιωθεί στη θέση της από την Ευρωβουλή στα μέσα του μήνα, τότε η ίδια θα πρέπει να δώσει εμπράκτως τις απαντήσεις στους επικριτές της, ότι δηλαδή είναι ικανή να ηγηθεί με επιτυχία τις τύχες του πιο νευραλγικού οργάνου της Ε.Ε.
Σε σχέση με τη χώρα μας, τα πρώτα χρόνια της ελληνικής κρίσης, η κ. Φον ντερ Λάιεν ως υπουργός στη χώρα της ήταν, όπως η πλειοψηφία των Γερμανών, ιδιαίτερα επικριτική. Στην πορεία η θέση της «στρογγύλεψε», ως υπουργός Αμυνας στη Γερμανία είχε έρθει στη χώρα μας, ενώ γνωρίζεται καλά με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη. Με άλλα λόγια, για την Ελλάδα μάλλον καλή εξέλιξη είναι, ενώ στα θετικά για την κυβέρνηση είναι ότι το κόμμα της Γερμανίδας νέας προέδρου της Κομισιόν είναι «αδελφό» της Ν.Δ. στο ΕΛΚ.
Θετική εξέλιξη για την ευρωζώνη είναι η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ για την προεδρία της ΕΚΤ, άλλωστε αυτό φάνηκε και από τον ενθουσιασμό που προκάλεσε στις αγορές η είδηση του ορισμού της. 
Η Γαλλίδα πρώην υπουργός Οικονομικών στη χώρα της και στη συνέχεια επικεφαλής του ΔΝΤ, θα διαδεχθεί έναν «μύθο» -τον «σούπερ Μάριο» (Ντράγκι)- ο οποίος με τη νομισματική πολιτική που ακολούθησε βοήθησε την ευρωζώνη να βγει από την ύφεση όσο κανένας. Η Λαγκάρντ δεν είναι τραπεζίτης καριέρας, όπως ο Ντράγκι, είναι όμως πολιτικός, που δεν είναι ο σημερινός πρόεδρος της ΕΚΤ. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της στον τρόπο προσέγγισης των κυβερνήσεων των μεγάλων χωρών.
Το βέβαιο είναι πως η ίδια τάσσεται υπέρ ενός τρίτου Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης από την ΕΚΤ και γενικότερα υπέρ της περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να αυξηθεί ο πληθωρισμός, ενώ έχει ταχθεί και υπέρ της επαναγοράς κρατικών ομολόγων.
Η συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης θα είναι ευεργετική για όλες τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, και κυρίως την Ελλάδα, και αυτό φάνηκε από νέα ραγδαία υποχώρηση των επιτοκίων κρατικών ομολόγων τις τελευταίες μέρες. Η χώρα μας, που δεν έλαβε μέρος στα δύο Προγράμματα Ποσοτικής Χαλάρωσης, εκτιμάται ότι -αν όχι στην αρχή- θα συμμετάσχει εν τέλει στο τρίτο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να μπουν πάλι μετά από 10 χρόνια στην κατηγορία των επιλέξιμων επενδυτικών προϊόντων. Είναι προφανές ότι η συμμετοχή μας στο τρίτο πρόγραμμα θα φέρει στο τραπεζικό σύστημα πολύ φθηνή ρευστότητα, ώστε στη συνέχεια να διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία.
Η επιλογή του προερχόμενου από την πολιτική «οικογένεια» των Φιλελευθέρων, Βέλγου πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγινε πολύ θετικά δεκτή στις Βρυξέλλες. Το σημαντικότερο προσόν του είναι πως προέρχεται από τη «βελγική σχολή», στην οποία λόγω του ομοσπονδιακού χαρακτήρα της χώρας για να ευδοκιμήσει ένας πολιτικός χρειάζεται ευελιξία, ευστροφία και μετριοπάθεια. Τέλος, είναι ένθερμος υποστηρικτής της εμβάθυνσης της ευρωζώνης, ενώ θα προεδρεύει και στις συναντήσεις των ηγετών της.
Τόσο ο κ. Μισέλ όσο και ο Ζοζέπ Μπορέλ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας είναι καλές επιλογές και για την Ελλάδα, γιατί οι ίδιοι προέρχονται από χώρες με ιδιαιτερότητες και κατανοούν πλήρως τις διάφορες πολιτικές ευαισθησίες, είτε για εθνικά θέματα είτε για οικονομικά.
Οσον αφορά στο στίγμα της νέας ανανεωμένης Ε.Ε., ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, φρόντισε να στείλει το πρώτο μήνυμα στο Λονδίνο, τονίζοντας στους Βρετανούς ότι η νέα ομάδα θα συνεχίσει τον δρόμο της προηγούμενης και συνεπώς να μην ελπίζουν σε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Βrexit.