Κίνα: Πέντε πειραματικά εμβόλια για τον κορωνοϊό δοκιμάζονται ήδη σε ανθρώπους

14 mins read

Ο υφυπουργός Υγείας της Κίνας, Ζενγκ Γισίν, δήλωσε σήμερα ότι πέντε πειραματικά εμβόλια για τον κορωνοϊό έχουν ήδη δοκιμαστεί σε ανθρώπους στη χώρα και «υπάρχει καλή πρόοδος» καθώς έχουν χορηγηθεί σε 2.500 εθελοντές.

Η κινεζική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους Κινέζους αλλά και να αποστομώσει τους επικριτές της στη Δύση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, ενθαρρύνει δημόσια ινστιτούτα και ιδιωτικές εταιρείες να επιταχύνουν τις έρευνές τους.

«Δεν αναφέρθηκε καμία σημαντική παρενέργεια»

Ο Κινέζος υφυπουργός Υγείας σημείωσε ότι «Στο σύνολό τους, η πρόοδος είναι καλή» χάρη στη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών υγείας, νοσοκομείων και ερευνητικών ινστιτούτων.

Και πρόσθεσε «Συνολικά εμβολιάστηκαν 2.575 εθελοντές στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων», υπογραμμίζοντας ότι «δεν αναφέρθηκε καμία σημαντική παρενέργεια».

Ο Ζενγκ δεν προσδιόρισε πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η εμπορική χρήση ενός πιθανού εμβολίου, σημειώνοντας μόνο ότι η «φάση 2» όλων των κλινικών δοκιμών που είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο.

Τα πέντε προγράμματα παραγωγής εμβολίου σε εξέλιξη

Η Στρατιωτική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών του κινεζικού στρατού, σε συνεργασία με την εταιρεία CanSino Bio, εργάζεται για ένα εμβόλιο στο οποίο χρησιμοποιείται ένας αδενοϊός ως φορέας του παθογόνου.

Τα άλλα τέσσερα προγράμματα αφορούν πιο «κλασικά» εμβόλια, τα οποία περιέχουν μια εξασθενημένη εκδοχή του παθογόνου, δηλαδή του κορωνοϊού SARS-CoV-2, το οποίο χορηγείται ώστε να ξεκινήσει η ανοσοαπόκριση στον ασθενή.

Τα δύο εμβόλια δοκιμάζονται από τον κινεζικό κολοσσό China National Biotec Group (CNBG), το ένα σε συνεργασία με το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, το δεύτερο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, της πόλης όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη Δεκεμβρίου 2019.

Θα ακολουθήσουν περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους

Εξάλλου, η φαρμακευτική εταιρεία Sinovac, που εδρεύει στο Πεκίνο, αναπτύσσει το δικό της εμβόλιο. Δεν έγινε γνωστό ποια εταιρεία ή υπηρεσία δοκιμάζει το πέμπτο εμβόλιο. Ο υφυπουργός είπε ότι οι αρχές μπορεί να δώσουν τον Ιούνιο το πράσινο φως για να γίνουν και άλλες δοκιμές σε ανθρώπους.

Facebook Comments