Περιτριγυρισμένη από μία τεχνητή λίμνη, αλλά και πυκνή βλάστηση μία νησίδα στη Χεφέι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Ανχουέι, ανατολικά της Κίνας, είναι αφιερωμένη στην έρευνα για την πυρηνική σύντηξη για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Το Νησί της Επιστήμης είναι μία επιτομή της καινοτομίας, αντιπροσωπεύοντας το άνοιγμα της κινεζικής επιστήμης και της τεχνολογίας στην έρευνα για το μέλλον της καθαρής ενέργειας, όπως επίσης και λύσεων για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για τα προβλήματα υγείας, μέσω της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
On the Science Island of Hefei city, a group of scientists have their eyes on “energy from the future”—nuclear fusion power. Click the video to find out more about how green energy takes roots in the city. pic.twitter.com/eW0tW6eRgi
— China Daily (@ChinaDaily) September 20, 2023
“Ένα πράγμα που μου αρέσει πραγματικά εδώ, όπως μπορείτε να δείτε στην αίθουσα ελέγχου, είναι ο μεγάλος αριθμός των νέων ανθρώπων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος. Είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η σύντηξη”, δήλωσε ο Ρίτσανρτ Πιτς, υπεύθυνος του προγράμματος The Experiments and Plasma Operation Section of the International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER).
Η Κίνα εντάχθηκε επίσημα στο πρόγραμμα ITER το 2006. Το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος υπό την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (ASIPP), που βρίσκεται στο νησί, είναι η κύρια μονάδα της κινεζικής αποστολής.
“Η Κίνα ηγείται της πυρηνικής σύντηξης. Η συνεργασία μας στη βασική έρευνα έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα στην εφαρμοσμένη έρευνα”, δήλωσε ο Γκριγκόρι Τρούμπνικοφ, διευθυντής του Κοινού Ινστιτούτου Πυρηνικής Έρευνας και ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
«Έχουμε πολλά σχέδια μαζί, και όχι μόνο στη βασική έρευνα, αλλά και στη μηχανική, τη φυσική, τη νέα ενέργεια, τη βιοϊατρική και πολλά άλλα για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων», σημείωσε.
Το Νησί της Επιστήμης, φιλοξενεί το Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), γνωστό ως «κινεζικός τεχνητός ήλιος». Ο απώτερος στόχος του είναι να δημιουργήσει πυρηνική σύντηξη όπως ο ήλιος, χρησιμοποιώντας ουσίες άφθονες στη θάλασσα για να παρέχει μια σταθερή ροή καθαρής ενέργειας.
Η Κίνα μοιράζεται τα επιτεύγματά της με τον υπόλοιπο κόσμο
Τον Μάιο του 2023, η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ξεκίνησε επίσημα ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την έρευνα της ενέργειας σύντηξης μαγνητικού περιορισμού για ανοιχτή καινοτομία, με στόχο τη δημιουργία ενός παγκοσμίως ανταγωνιστικού οικοσυστήματος ανοιχτής καινοτομίας.
Με την υποστήριξη μεγάλων επιστημονικών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένου του EAST, η ASIPP έχει διευκολύνει ενεργά την ανάπτυξη σχετικών κλάδων και πειραματικών συσκευών σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Δυτικής Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Βόρειας Αφρικής.
Περισσότεροι από 500 ξένοι μελετητές επισκέπτονται το Νησί κάθε χρόνο για ανταλλαγή και συνεργασία με τους Κινέζους ομολόγους τους.