Κοροναϊός: Στους 17 οι νεκροί στην Κίνα – πάνω από 900 τα κρούσματα – Σε επιφυλακή Ελλάδα & Ευρώπη

24 mins read

Παγκόσμιος συναγερμός υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κοροναϊού, καθώς στους 17 πλέον ανέρχεται ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών. Σε επιφυλακή Ελλάδα, Ευρώπη. Εμβόλιο αναπτύσσει η Ρωσία.

Στους 17 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον κοροναΐό, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει προσβάλλει τουλάχιστον 900 άτομα, σημαίνοντας παγκόσμιο συναγερμό.

Οι ιατρικές αρχές της Κίνας γνωστοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) ότι ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε διψήφια επίπεδα. Παράλληλα, τα κρούσματα αριθμούν σε 444 μόνο στην επαρχία Χουμπέι και ακόμη 473 στην υπόλοιπη κινεζική επικράτεια.

Εμβόλιο αναπτύσσει η Ρωσία

Από την πλευρά της, η Ρωσία έκανε γνωστό ότι αναπτύσσει ένα νέο εμβόλιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επέκταση του κορονοϊού.

Σε επιφυλακή η Ελλάδα

Μπορεί η Ελλάδα να μην συνδέεται απευθείας αεροπορικά με τις επαρχίες Γουχάν και Χουμπέι, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα, εντούτοις ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται σε ύψιστη επιφυλακή.

Ήδη, μάλιστα, έχει εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για όλες τις πύλες – εισόδου της χώρας, αλλά και τα νοσοκομεία.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος του κοροναϊού στην Ελλάδα, κρίνεται χαμηλός, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Σε επιφυλακή Βρετανία και Ιταλία

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι αναπτύσσουν ιατρικές ομάδες προκειμένου να υποδεχθούν τις απευθείας πτήσεις από την Ουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα όπου εμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, την ώρα που η Ιταλία θα ελέγχει τη θερμοκρασία των επιβατών.

Από αύριο Πέμπτη, το ιταλικό υπουργείο Υγείας εγκαθιστά «έναν υγειονομικό χώρο όπου θα γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας μέσω ενός σκάνερ» στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, το οποίο συνδέεται με την πόλη Ουχάν με τρεις απευθείας πτήσεις την εβδομάδα.

«Προβλέπεται επίσης η σύνταξη ενός εντύπου που θα καταγράφονται οι προορισμοί και οι διαδρομές των επιβατών, μόλις αποβιβαστούν» διευκρινίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.

Καθησυχαστικός ο ΕΟΔΥ

«Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα», ανακοίνωσε ο Οργανισμός, μετά από σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού (2019-nCoV), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα  του νέου κοροναϊού (2019-nCoV) που εμφανίστηκε στην Κίνα, πραγματοποιήθηκε σήμερα 21.01.2020 στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV.

Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.

O ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με την νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία.

Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα.

Facebook Comments