ΑρχικήΚόσμοςΚορωνοϊός: Στιγμές ξεγνοιασιάς για τους Σουηδούς παρά τους 172 νεκρούς μέσα σε...

Κορωνοϊός: Στιγμές ξεγνοιασιάς για τους Σουηδούς παρά τους 172 νεκρούς μέσα σε 24 ώρες

Την ώρα που η Ευρώπη παίρνει αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, η Σουηδία συνεχίζει να μην αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο.

Χθες, στην χώρα καταγράφηκαν άλλοι 172 θάνατοι από κορωνοϊό και 682 νέα κρούσματα, σε μία από τις πιο ζοφερές ημέρες από την έναρξη της κρίσης.

Οι 172 αυτοί νέοι θάνατοι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ, πίσω από τον προχθεσινό αριθμό των 185 θανάτων. Πλέον, στην Σουηδία – που δεν έχει επιβάλει ακόμη αυστηρά περιοριστικά μέτρα όπως έχει κάνει η υπόλοιπη Ευρώπη – ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 1.937, πολύ υψηλότερος από τις γειτονικές Δανία (384 νεκροί), την Νορβηγία (169 θάνατοι) ή την Φινλανδία (149 νεκροί).

Άλλα 682 νέα κρούσματα φέρνουν το σύνολο σε 16.004 στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο για σχεδόν δύο εβδομάδες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, αξιωματούχοι υγείας πιστεύουν πως ο ιός μπορεί να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του στην περιοχή της Στοκχόλμης, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/3 των κρουσμάτων της Σουηδίας.

«Ήδη, λιγότερο από μια εβδομάδα πριν, η κορύφωση είχε επιτευχθεί, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, και μπορούμε να περιμένουμε λίγα ακόμη κρούσματα κάθε μέρα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άντερς Βάλενστεν, αναπληρωτής επιδημιολόγος, προσθέτοντας όμως πως:

«Πρέπει επίσης να θυμάστε… ότι τα 2/3 δεν έχουν μολυνθεί και μπορεί να κολλήσουν».

Με σύμμαχο τον ήλιο ξεχύθηκαν στα πάρκα και τα καφέ 

Η ηλιόλουστη χθεσινή μέρα, έκανε τους Σουηδούς να βγουν στα πάρκα και τα καφέ τα οποία πλημμύρισαν από κόσμο, εν μέσω κορωνοϊού. 

Η ηλιόλουστη χθεσινή μέρα, έκανε τους Σουηδούς να ξεχυθούν στα πάρκα

Ο Βάλενστεν δήλωσε ότι το πλεονέκτημα της ήπιας προσέγγισης της Σουηδίας απέναντι στον κορωνοϊό είναι ότι μπορούν να διατηρηθούν τα συμβουλευτικά μέτρα περισσότερο από ένα συνολικό lockdown.

Σύμφωνα με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Σουηδίας, ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει και να αποδεχτεί τα μέτρα και όχι να αναγκαστεί να τα υπακούσει

Να σημειωθεί πως η Σουηδία δεν έχει επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα όπως έκανε το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει ότι μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα και σχολεία είναι ακόμη ανοιχτά. Απαγορεύτηκαν, ωστόσο, οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων μαζί με επισκέψεις σε γηροκομεία, αλλά κατά τα άλλα συνιστάται η κοινωνική απομάκρυνση παρά η επιβολή των αυστηρών κανόνων.

Σουηδία lockdon κορωνοϊού γεμάτα πάρκα

Σύμφωνα με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Σουηδίας, ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει και να αποδεχτεί τα μέτρα και όχι να αναγκαστεί να τα υπακούσει.

Κι ενώ οι περισσότερες χώρες αρχίζουν να χαλαρώνουν τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ο Βάλενστεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς για την Σουηδία να αλλάξει πορεία. «Εξετάζουμε πότε θα είναι δυνατόν να χαλαρώσουμε διάφορους περιορισμούς και πού θα χαλαρώσουν πρώτα, αλλά όπως το βλέπουμε, δεν έχει περάσει ακόμη ο κίνδυνος».