Κορωνοϊός: Πέθανε ο γιατρός που προειδοποίησε για τον ιό – Τηλεφωνική επικοινωνία Σι με Τραμπ

42 mins read

Ανεξέλεγκτη παραμένει η κατάσταση στην Κίνα, με εκατοντάδες πολίτες να έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορωνοϊού.

Η επιδημία της ιογενούς πνευμονίας έχει στερήσει τη ζωή από 636 ανθρώπους, μέχρι τώρα, καθώς άλλοι 73 ασθενείς υπέκυψαν σήμερα τα ξημερώματα, όπως ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας.

Με αμείωτους ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια. 3.143 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV καταγράφηκαν μέσα σε μόλις λίγες ώρες , γεγονός που αυξάνει το σύνολο των κρουσμάτων σε 31.161!

Γράφημα με τη ραγδαία πορεία του νέου κορωνοϊού σε σχέση με τον Sars του 2003

 

Οι χώρες που έχουν μολυνθεί και εκείνες στις οποίες ελοχεύει ο κίνδυνος

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ 

Ο ηγέτης της Κίνας, Xi Jinping, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump, λέγοντάς του ότι “η κυβέρνηση δεν έχασε καμία προσπάθεια σε αυτό που ονόμασε “πόλεμος λαού εναντίον του ιου”, σύμφωνα με το CCTV, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Το κρουαζιερόπλοιο του τρόμου 

Θετικοί έχουν βρεθεί στο φονικό ιο 61 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο παραμένει σε καραντίνα στο λιμάνι Γιοκαχάμα της Ιαπωνίας.

Πάνω από 2000 επιβάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στις καμπίνες τους. Μόνο την Τετάρτη είχαν τη δυνατότητα είχαν τη δυνατότητα να βγουν σε μικρές ομάδες και να απολαύσουν λίγο αέρα.

«Έχασε» τη μάχη ο γιατρός που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Κινέζος γιατρός ο οποίος πρώτος είχε προειδοποιήσει για τον θανατηφόρο κορωνοϊό, αφού και ο ίδιος είχε προσβληθεί.

Ο Λι Γουενλιάνγκ εργαζόταν ως οφθαλμίατρος σε νοσοκομείο της Γουχάν, εκεί όπου ξεκίνησε η επιδημία που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Ο 34χρονος γιατρός είχε στείλει, στις 30 Δεκεμβρίου, μήνυμα σε συναδέλφους του, σε μια ομαδική συνομιλία όπου τους προειδοποιούσε να λαμβάνουν προφυλάξεις για να μην μολυνθούν. Όμως, λίγες ημέρες αργότερα η αστυνομία τον είχε επιπλήξει καλώντας τον να σταματήσει. Μάλιστα του ζήτησαν να υπογράψει ένα έγγραφο, με το οποίο τον κατηγορούσαν για «ψευδή σχόλια» αναγνωρίζοντας, έτσι, το… παράπτωμά του, υποσχόμενος, παράλληλα, να μην κάνει στο μέλλον παράνομες ενέργειες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ήταν ένας από τους οκτώ ανθρώπους που η κινεζική αστυνομία ερευνούσε για «διασπορά φημών».

Δεν τον πίστεψαν αλλά είχε δίκαιο

Τις πρώτες εβδομάδες της εμφάνισης του φονικού ιού ο Λι είχε εξηγήσει ότι, σύμφωνα με τα τεστ στα οποία υπεβλήθησαν τα άτομα τα οποία ήταν ουσιαστικά τα πρώτα κρούσματα, η ασθένεια ήταν ένας κορωνοϊός, δηλαδή μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνει σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).

Η διάγνωση αυτή ξύπνησε στους Κινέζους  μνήμες από την πανδημία SARS του 2003, που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους. Γι αυτό ,αρχικά δεν θέλησε κανείς να πιστέψει τον 34χρονο γιατρό αν και όπως αποδείχθηκε τελικά είχε δίκαιο!

Εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στην Ιταλία

Τρίτο κρούσμα του φονικού ιού καταγράφηκε στην Ιταλία, η οποία μετά τα δυο πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού σε Κινέζους τουρίστες στη Ρώμη, έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο Ιταλός πολίτης είχε φτάσει αεροπορικώς στην Ρώμη από την Κίνα την περασμένη Δευτέρα, μαζί με άλλους πενήντα πέντε Ιταλούς οι οποίοι ζούσαν μόνιμα στην πόλη Ουχάν. Ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι χθες βρισκόταν σε καραντίνα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τσεκινιόλα, κοντά στην Αιώνια Πόλη. Ωστόσο, αμέσως μόλις οι γιατροί παρατήρησαν ύποπτα συμπτώματα τον μετέφεραν στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων της Ρώμης, Λάτζαρο Σπαλαντσάνι. Στην παρούσα φάση παρουσιάζει μόνον λίγο πυρετό, ο οποίος δεν προκαλεί ανησυχία.

Οι δυο Κινέζοι τουρίστες, οι οποίοι ήταν τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία, εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Σπαλαντσάν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος, μετέβη αργά χθες βράδυ στην έδρα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί, μαζί με τον Ιταλό υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, σχετικά με τα μέτρα που στοχεύουν στον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό της πιθανότητας μετάδοσης του κορονοϊού.

ΠΟΥ: Δεν είμαστε στην κορύφωση της επιδημίας

Πολύ νωρίς για να ξέρει αν το ξέσπασμα του κορωνοϊού βρίσκεται στην κορύφωσή του, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα που ο συνολικός αριθμός νέων κρουσμάτων κατέγραψε πτώση.

Δρακόντεια μέτρα στην Κίνα

Τις προσπάθειες της για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού εντείνει η Κίνα. Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, σήμερα Πέμπτη αναμένεται να ξεκινήσουν στους πρώτους ασθενείς οι κλινικές δοκιμές με το αντιιικό φάρμακο Remdesivir.

Στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων, η Κίνα έχει στείλει 12 αεροσκάφη στο εξωτερικό ώστε να επιστρέψουν στη χώρα περισσότεροι από 1.500 κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι.

Αν και όπως φαίνεται, ο ιος χτυπά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, πέντε παιδιά είχαν μολυνθεί, ωστόσο ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο της Ουχάν σήμερα.

Την ίδια ώρα, στην Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ η κατάσταση δείχνει καλύτερη, καθώς μέχρι χθες δεν είχαν αναφερθεί νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Επίσης, ο δήμος του Πεκίνου ανακοίνωσε σειρά μέτρων, όπως η μείωση των ενοικίων ή η οικονομική στήριξη για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την επιδημία.

Με το φόβο του φονικού ιου που σαρώνει τη χώρα, όλα τα σχολεία στην επαρχία Ζετζιάνγκ της ανατολικής Κίνας καλούνται να αναβάλουν την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η ημερομηνία επανέναρξης των μαθημάτων θα αποφασιστεί αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Η ιατρική περίθαλψη

Με στόχο την καλύτερη διάγνωση της πνευμονίας που προκαλεί ο ιός, τα τοπικά τμήματα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών, τα νοσοκομεία και άλλοι οργανισμοί καλούνται να επιταχύνουν την αναβάθμιση των εργαστηρίων τους και να τα εξοπλίσουν με τα απαιτούμενα εργαλεία.

Μετά την κατασκευή του νοσοκομείου της Γουχάν μέσα σε μόλις 10 ημέρες, τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του Νοσοκομίου Σιαοτανγκσάν στο Πεκίνο. Ακόμη, ένα πρώην εκθεσιακό κέντρο στην Ουχάν που μετατράπηκε σε νοσοκομείο και άρχισε να δέχεται τους πρώτους ασθενείς, ενώ μέχρι την Τρίτη, στην πόλη Ουχάν είχαν οριστεί 132 χώροι καραντίνας, συνολικής χωρητικότητας 12.500 κλινών.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα