ΑρχικήΚόσμοςΚρεμλίνο: «Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία "απειλεί την ασφάλεια" της Ευρώπης» -Σολτς:...

Κρεμλίνο: «Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία “απειλεί την ασφάλεια” της Ευρώπης» -Σολτς: «Στόχος του πολέμου του Πούτιν είναι η διεθνής κοινότητα»

Η παράδοση όπλων στην Ουκρανία «απειλεί την ασφάλεια» της Ευρώπης, εκτίμησε σήμερα το Κρεμλίνο μετά τη νέα έκκληση της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας να δοθούν περισσότερα βαρέα όπλα και αεροπλάνα στο Κίεβο.

«Η τάση αυτή να πλημμυρίσει η Ουκρανία με όπλα, κυρίως βαρέα όπλα, αυτή είναι μια ενέργεια που απειλεί την ασφάλεια της ηπείρου και προκαλεί αστάθεια», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Βρετανίδα υπουργός ζήτησε χθες Τετάρτη να αυξηθούν οι παραδόσεις βαρέων όπλων και αεροπλάνων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

«Βαρέα όπλα, τεθωρακισμένα, αεροπλάνα – ψάξτε καλά στα αποθέματά σας, επιταχύνετε την παραγωγή. Πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά», επεσήμανε η Τρας.

Ωστόσο η Βρετανίδα υπουργός διευκρίνισε ότι «αν και δεν υπάρχουν σχέδια η Βρετανία να στείλει όπλα όπως αεροπλάνα, σίγουρα επιθυμούμε να εργαστούμε με άλλες χώρες για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία διαθέτει τον εξοπλισμό που χρειάζεται».

«Αν ο Πούτιν πετύχει, αυτό θα προκαλέσει ανείπωτη επιπλέον δυστυχία σε όλη την Ευρώπη και θα έχει φρικτές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν θα νιώσουμε ποτέ ξανά ασφαλείς», επεσήμανε η Τρας.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, η Τρας εκτίμησε ότι «πρέπει να πάμε πιο μακριά».

«Ο Πούτιν δεν θα πρέπει να βρει πουθενά να χρηματοδοτήσει τον φρικτό του πόλεμο. Αυτό σημαίνει να σταματήσουν μια και καλή όλες οι εισαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου», υπογράμμισε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Σολτς: Στόχος του πολέμου του Πούτιν είναι η διεθνής κοινότητα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει ως στόχο μόνο μία χώρα, αλλά συνιστά «επίθεση εναντίον της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της», δήλωσε πριν από λίγο από το Τόκιο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι η αποπαγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή για ανοιχτές, ελεύθερες εμπορικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία.

«Ο πόλεμος του Βλαντίμιρ Πούτιν στρέφεται κατά του συνόλου της διεθνούς κοινότητας και γι’ αυτό οι οικονομικά ισχυρές δημοκρατικές χώρες ενώθηκαν απέναντί του. Ο Πούτιν δεν περίμενε αυτή την ενότητα (…) επιδιώκει τώρα μια υπαγορευμένη ειρήνη, αλλά αυτό δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τα 60 χρόνια Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Ιαπωνία και υπερασπίστηκε την απόφαση για εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. «Ένας ισχυρός γερμανικός στρατός είναι απαραίτητος ως αποτρεπτική ισχύς για ενδεχόμενη ρωσική επίθεση», ανέφερε.

Ο καγκελάριος προειδοποίησε ακόμη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να ενισχύσει την τάση για αποπαγκοσμιοποίηση και σημείωσε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μη δημιουργηθεί νέο πρόσχημα οικονομικού και εμπορικού προστατευτισμού. «Το παγκόσμιο εμπόριο πρέπει να συνεχίσει να είναι ελεύθερο και δίκαιο. Η αποπαγκοσμιοποίηση δεν μπορεί να λειτουργήσει», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την προστασία του κλίματος, ο κ. Σολτς ανέδειξε την ανάγκη τα μέτρα που λαμβάνουν οι πιο φιλόδοξες χώρες να μην εξελιχθούν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις ίδιες ή σε διεθνείς εμπορικές συγκρούσεις. Η Γερμανία, διαβεβαίωσε, αναζητά στενότερη επαφή με χώρες με τις οποίες μοιράζεται κοινές αξίες και συμφέροντα και αυτές, ανέφερε, περιλαμβάνουν και την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία.

Την ίδια ώρα πάντως στην Bundestag η αντιπολίτευση ασκούσε έντονη κριτική στον καγκελάριο για την απουσία του από το κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση και ψήφιση πρότασης για την στήριξη της Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει και την παράδοση βαρέων όπλων. «Δεν επιτρέπεται την κεντρική ομιλία για την πολιτική του κράτους να την κάνει ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ και όχι ο καγκελάριος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Γιόχαν Βάντεπουλ. Ανάλογη κριτική άσκησε η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με τον αρχηγό της Τίνο Χρουπάλα να χαρακτηρίζει «ασυγχώρητη» την απουσία του Όλαφ Σολτς. Η πρόταση πάντως υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και την Χριστιανική Ένωση.