ΑρχικήΚόσμοςΚύπρος: Στο οικόπεδο 8 της ΑΟΖ το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκώλ»...

Κύπρος: Στο οικόπεδο 8 της ΑΟΖ το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκώλ» (χάρτες)

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκώλ» βρέθηκε στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ,  όπου διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Όπως αναφέρει το Sigmalive, επικαλούμενο πληροφορίες από το ΚΥΠΕ, το γαλλικό αεροπλανοφόρο, το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, συνέχισε την πορεία του, και πλέον βρίσκεται δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.

Η παρατεταμένη παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην ΑΟΖ  εκλαμβάνεται ουσιαστικά ως απάντηση προς τις τουρκικές παράνομες ενέργειες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «Σαρλ ντε Γκώλ» εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα τέλη του μηνός  στην Κύπρο, όπου αναμένεται να ελλιμενιστεί στη Λεμεσό.

Τις τελευταίες μέρες διάφοροι λογαριασμοί στο twitter δημοσιεύουν και δορυφορικές φωτογραφίες από τις κινήσεις του αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο και την θέση του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ.

Η επόμενη γεώτρηση, στον στόχο «Κρόνος» του οικοπέδου 6 της ΑΟΖ, αναμένεται χρονικά περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, την οποία θα διενεργήσει η κοινοπραξία ΕΝΙ-Τotal.

Υπενθυμίζεται ότι αρμόδια ομάδα εργασίας Relex της ΕΕ ενέκρινε την Τρίτη καταρχήν την τοποθέτηση στον κατάλογο κυρώσεων «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών», ενέκρινε την Τρίτη καταρχήν την τοποθέτηση στον κατάλογο κυρώσεων «δύο υψηλόβαθμων επιχειρησιακών στελεχών», τα οποία έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Θέματα ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν  στο επίκεντρο της επίσκεψης, που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον, συνοδευόμενος από ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματούχων σε θέματα ακτοφυλακής και ασφάλειας. Ως μήνυμα στην Άγκυρα για τις έκνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ ερμηνεύεται η επίσκεψη, στόχος της οποίας είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο 3+1, το μοντέλο, που προωθείται από Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.