Λιβύη: Ο Χαφτάρ ζήτησε διορία δύο ημερών για να αποφασίσει για την εκεχειρία

17 mins read

Ο στρατάρχης, Χαλίφα Χαφτάρ, ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Μόσχα, πριν το υπογράψει, ανακοίνωσε σήμερα στους δημοσιογράφους το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «Ο διοικητής του ΛΕΣ στρατάρχης Χαφτάρ είδε θετικά το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όμως πριν από την υπογραφή του ζήτησε δύο εικοσιτετράωρα για να συζητήσει το κείμενο με τους ηγέτες των φυλών που υποστηρίζουν τον ΛΕΣ».

Ακόμη, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υπενθύμισε ότι το σχέδιο της τελικής συμφωνίας έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαγέζ Αλ Σάρατζ και από τον πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ Αλ-Μίσρι.

Τέλος, προσέθεσε στην ανακοίνωση ότι η συνεργασία που άρχισε στην ρωσική πρωτεύουσα θα συνεχισθεί «καθώς ο όγκος των συσσωρευμένων ενδολιβυκών προβλημάτων απαιτεί επίπονη δουλειά όσον αφορά στην διαμόρφωση σταθμισμένων και αμοιβαία αποδεκτών για όλες τις πλευρές αποφάσεων».

Το Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει εξάλλου από τη Μόσχα πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα των δύο Λίβυων αντιπάλων κατέληξε «στην σύναψη μιας κατ’αρχήν συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων για να διατηρηθεί και να παραταθεί επ’ αόριστον η κατάπαυση των εχθροπραξιών».

Σκληρό πόκερ για τη Λιβύη

Η ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη, μπορεί εκ των προτέρων, όπως και νωρίτερα στη Συρία, να συνάδει με τις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες του προέδρου της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, στην πραγματικότητα η Άγκυρα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και στις δύο προαναφερθείσες συρράξεις.

Στη μεν Λιβύη η «επένδυση» του Ερντογάν στην κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, που στηρίζεται από τον ΟΗΕ, δεν αποδίδει καρπούς καθώς ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ κατέλαβε αυτήν την εβδομάδα τη Σύρτη και βρίσκεται πολύ κοντά στην εξασφάλιση του ελέγχου της Τρίπολης. Στη δε Συρία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είχαν αιφνιδιαστική συνάντηση κι ενώ τα συριακά στρατεύματα υπό την κάλυψη ρωσικών μαχητικών βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακατάληψη του Ιντλίμπ, του τελευταίου προπύργιου της αντιπολίτευσης.

Οι εξελίξεις ακυρώνουν αυτόματα τη συνεργασία Μόσχας – Αγκυρας στην περιοχή, αφού συστηματικά παραβιάζονται οι όροι της συμφωνίας του Σότσι το 2018. Η ένταση στις διμερείς τους σχέσεις επιδεινώνεται από το γεγονός ότι στη Λιβύη, Ερντογάν και Πούτιν έχουν επιλέξει αντίπαλα στρατόπεδα.

Facebook Comments