ΑρχικήΚόσμοςΛίστα Forbes: Ποιοι είναι οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το...

Λίστα Forbes: Ποιοι είναι οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για το 2024

Τη λίστα με τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη για το 2024 δημοσίευσε το περιοδικό Forbes.

Τα αστρονομικά ποσά που αναγράφονται στη λίστα ζαλίζουν. Δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις καθώς πρώτος είναι ο Ίλον Μασκ και ακολουθεί ο Τζεφ Μπέζος στη δεύτερη θέση, ενώ στην τρίτη είναι ο Λάρι Έλισον.

Επίσης, οι 8 πλούσιοι στην πρώτη δεκάδα προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενδεικτικό της οικονομικής δύναμης που υπάρχει στην Αμερική.

Αναλυτικά η λίστα Forbes:

1. Ίλον Μασκ – 343,8 δισεκατομμύρια ευρώ

Ο Μασκ ήταν συνιδρυτής επτά εταιρειών, μεταξύ των οποίων η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, η εταιρεία παραγωγής πυραύλων SpaceX και η νεοφυής εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης xAI.

Κατέχει περίπου το 12% της Tesla εξαιρουμένων των δικαιωμάτων προαίρεσης, αλλά έχει δεσμεύσει περισσότερες από τις μισές μετοχές του ως εγγύηση για προσωπικά δάνεια ύψους έως και 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

2. Τζεφ Μπέζος – 234,9 δισεκατομμύρια ευρώ

Ο Τζεφ Μπέζος ίδρυσε τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon το 1994 από το γκαράζ του στο Σιάτλ.

Παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου για να γίνει εκτελεστικός πρόεδρος το 2021. Κατέχει λίγο λιγότερο από το 10% της εταιρείας.

Ο ίδιος και η σύζυγός του MacKenzie χώρισαν το 2019 μετά από 25 χρόνια γάμου και ο ίδιος μεταβίβασε το ένα τέταρτο του τότε 16% του μεριδίου του στην Amazon σε εκείνη.

Το 2020, ο Μπέζος δεσμεύτηκε να δωρίσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε κλιματικούς σκοπούς μέχρι το 2030 μέσω του Bezos Earth Fund- μέχρι στιγμής έχει χορηγήσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

3. Λάρι Έλισον – 229,4 δισεκατομμύρια ευρώ

Είναι πρόεδρος, επικεφαλής τεχνολογίας και συνιδρυτής του γίγαντα λογισμικού Oracle, του οποίου κατέχει περίπου το 40%.

Παραιτήθηκε από τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου της Oracle το 2014 μετά από 37 χρόνια στο τιμόνι της.

Η Oracle έχει αναπτυχθεί εν μέρει μέσω σταθερών εξαγορών εταιρειών λογισμικού: η μεγαλύτερη ήταν 28,3 δισ. δολάρια για την εταιρεία ηλεκτρονικών αρχείων υγείας Cerner το 2021.

4. Μαρκ Ζούκερμπεργκ – 210,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Ο 19χρονος Μαρκ Ζούκερμπεργκ ξεκίνησε το Facebook το 2004 για να αντιστοιχίζουν οι μαθητές ονόματα με φωτογραφίες συμμαθητών τους.

Ο Ζούκερμπεργκ έφερε το Facebook στο χρηματιστήριο το 2012- σήμερα κατέχει περίπου το 13% των μετοχών της εταιρείας.

Το Facebook άλλαξε το όνομά του σε Meta το 2021 για να μετατοπίσει την εστίαση της εταιρείας στο metaverse.

Το 2015, ο Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, δεσμεύτηκαν να δώσουν το 99% του μεριδίου τους στη Meta κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

5. Μπερνάρ Αρνό – 186 δισεκατομμύρια ευρώ

Εποπτεύει την αυτοκρατορία της LVMH με 75 μάρκες μόδας και καλλυντικών, συμπεριλαμβανομένων των Louis Vuitton και Sephora.

Η LVMH εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία κοσμημάτων Tiffany & Co το 2021 έναντι 15,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη εξαγορά μάρκας πολυτελείας που έγινε ποτέ.

Η εταιρεία συμμετοχών Agache του Arnault υποστηρίζει την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Aglaé Ventures, η οποία έχει επενδύσεις σε επιχειρήσεις όπως η Netflix και η μητρική εταιρεία του TikTok ByteDance.

6. Γουόρεν Μπάφετ – 146,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Γνωστός ως ο “Μάντης της Ομάχα”, ο Μπάφετ είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές όλων των εποχών.

Διευθύνει την Berkshire Hathaway, στην οποία ανήκουν δεκάδες εταιρείες, όπως η ασφαλιστική εταιρεία Geico, η εταιρεία κατασκευής μπαταριών Duracell και η αλυσίδα εστιατορίων Dairy Queen.

7. Λάρι Πέιτζ – 143,3 δισεκατομμύρια ευρώ

Ο Λάρι Πέιτζ παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google, το 2019, αλλά παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου και μέτοχος ελέγχου.

Ήταν συνιδρυτής της Google το 1998 μαζί με τον συμφοιτητή του διδάκτορα του Στάνφορντ Σεργκέι Μπριν.

Μαζί με τον Μπριν, ο Πέιτζ εφηύρε τον αλγόριθμο PageRank της Google, ο οποίος τροφοδοτεί τη μηχανή αναζήτησης.

Ο Πέιτζ ήταν διευθύνων σύμβουλος μέχρι το 2001, όταν ανέλαβε ο Eric Schmidt, και στη συνέχεια από το 2011 μέχρι το 2015, όταν έγινε διευθύνων σύμβουλος της νέας μητρικής εταιρείας της Google, της Alphabet.

8. Σεργκέι Μπριν – 137,1 δισεκατομμύρια ευρώ

Παραιτήθηκε από πρόεδρος της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google, τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου και μέτοχος πλειοψηφίας.

Ο Μπριν μετακόμισε στις ΗΠΑ από τη Ρωσία όταν ήταν 6 ετών στον απόηχο του αντισημιτισμού εναντίον της οικογένειάς του.

Συνίδρυσε την Google μαζί με τον Λάρι Πέιτζ το 1998, αφού οι δύο τους γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ενώ σπούδαζαν για ανώτερα πτυχία στην επιστήμη των υπολογιστών.

9. Αμάνθιο Ορτέγκα – 130,1 δισεκατομμύρια ευρώ

Ο Ισπανός είναι ένας από τους πλουσιότερους λιανοπωλητές ρούχων στον κόσμο.

Πρωτοπόρος στην ταχεία μόδα, ίδρυσε την Inditex, γνωστή για την αλυσίδα μόδας Zara, μαζί με την πρώην σύζυγό του Rosalia Mera (πέθανε το 2013) το 1975.

Του ανήκει περίπου το 60% της εισηγμένης στη Μαδρίτη Inditex, η οποία διαθέτει 8 εμπορικά σήματα, συμπεριλαμβανομένων των Massimo Dutti και Pull & Bear, και 5.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

10. Στιβ Μπάλμερ – 126,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Είναι ο υψηλόβαθμος πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, ο οποίος ηγήθηκε της εταιρείας από το 2000 έως το 2014.

Εντάχθηκε στη Microsoft το 1980 ως υπάλληλος Νο 30, αφού εγκατέλειψε το πρόγραμμα MBA του Στάνφορντ.

Ο Μπάλμερ επέβλεψε τη Microsoft μετά το πρώτο κραχ της και μέσα από τις προσπάθειες να καλύψει τη διαφορά από την Google στις μηχανές αναζήτησης και την Apple στα κινητά τηλέφωνα.