ΑρχικήΚόσμοςLive η έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Η λάβα καταπίνει σπίτια - «Είναι...

Live η έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Η λάβα καταπίνει σπίτια – «Είναι εξωπραγματικό, σαν να βλέπεις ταινία»

Η λάβα από την ηφαιστειακή έκρηξη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη νοτιοδυτική Ισλανδία, έφθασε στο λιμάνι Γκρίνταβικ, όπου τουλάχιστον τρία σπίτια έπιασαν φωτιά, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση.

Οι μερικές δεκάδες κάτοικοι, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στα τέλη Δεκεμβρίου στο Γκρίνταβικ, απ’ όπου είχαν απομακρυνθεί το Νοέμβριο επειδή υπήρχαν φόβοι για έκρηξη του ηφαιστείου, απομακρύνθηκαν πάλι επειγόντως στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, μερικές ώρες αφότου άρχισε η έκρηξη.

 

«Δεν κινδυνεύουν ζωές, αν και υποδομές μπορεί να απειλούνται», έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκούντνι Γιοχάνεσον, προσθέτοντας ότι οι πτήσεις των αεροπλάνων δεν έχουν διακοπεί.

Πίδακες λάβας βγαίνουν από το ηφαίστειο και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού υψώθηκε στον σκοτεινό ουρανό.

«Σε ένα μικρό χωριό όπως αυτό, είμαστε σαν μια οικογένεια, όλοι γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον ως οικογένεια – είναι τραγικό να το βλέπεις αυτό», δήλωσε ένας κάτοικος της περιοχής, ο Sveinn Ari Gudjonsson, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είναι εξωπραγματικό, είναι σαν να βλέπεις μια ταινία», πρόσθεσε ο 55χρονος, ο οποίος εργάζεται στον κλάδο της αλιείας.

Το χωριό εκκενώθηκε πριν τις εκρήξεις ενώ τα σημερινά πρωτοσέλιδα κάνουν λόγο για «μαύρη μέρα».

Δείτε ζωντανή εικόνα