ΑρχικήΚόσμοςΜαδούρο: «Έκκληση σε Τούρκους επενδυτές»

Μαδούρο: «Έκκληση σε Τούρκους επενδυτές»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απηύθυνε σήμερα ηχηρή έκκληση προς Τούρκους επενδυτές στην Άγκυρα, τονίζοντας τα πολλά πλούτη της χώρας του, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το χρυσό.

Σημειώνοντας ότι η Βενεζουέλα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης έπειτα από «μια χιονοστιβάδα κυρώσεων» που επιβλήθηκαν το 2019 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την παρένθεση της πανδημίας, διαβεβαίωσε ότι ανοίγει μια «νέα εποχή».

«Ανακαλύπτουμε νέους πόρους και πολλά πλούτη: καλώ τους επενδυτές από την Τουρκία να έρθουν για εξόρυξη, τουρισμό, τις αλυσίδες εφοδιασμού, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον χρυσό…»

«Ελάτε, τώρα είναι η ώρα!» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη Μαδούρο στην Άγκυρα έρχεται την παραμονή της Συνόδου Κορυφής της Αμερικής, που διοργανώνει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν στην Καλιφόρνια, στην οποία δεν προσκλήθηκε ο αρχηγός του κράτους της Βενεζουέλας.

Με τον ίδιο τρόπο, ο Ερντογάν είχε αποκλειστεί με λίγους ακόμη ηγέτες από τη «Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία» που διοργάνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ο Λευκός Οίκος.

Το 2019, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες στον κόσμο που εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μαδούρο, αφού η Ουάσινγκτον και πολλές δεκάδες χώρες στον κόσμο είχαν αναγνωρίσει τη νομιμότητα του αρχηγού της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Καράκας «τον Ιούλιο».

Οι δύο ηγέτες συνδέονται με μια σειρά από περισσότερες από 50 εμπορικές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων τριών που υπογράφηκαν σήμερα για τον τουρισμό, τη γεωργία και τις τραπεζικές συναλλαγές.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών τριπλασιάστηκε φτάνοντας το ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε τρία χρόνια, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Και η τουρκική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines εκτελεί επτά εβδομαδιαίες πτήσεις μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Καράκας.

Μετά την Άγκυρα, ο Μαδούρο αναμένεται αύριο Πέμπτη να επισκεφτεί την Αλγερία.