Μαινόμενος Ερντογάν επιτέθηκε στην Αμερική για την επικείμενη παρουσία της αλλά και της Γαλλίας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η αιτία που ξεχείλισε το ποτήρι για τον τούρκο πρόεδρο φαίνεται να είναι υπογραφή της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας και απειλεί με εισβολή στην Βόρεια Συρία.
Είναι ήδη γνωστό πως η Άγκυρα ενοχλείται ιδιαίτερα από την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, κάτι που είχε κάνει πρόσφατα και ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Σε μια δήλωση που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, ο τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε επιχείρηση εναντίον των Κούρδων, αλλά και κατά αμερικανικών δυνάμεων της Βόρειας Συρίας.
«Ο αγώνας μας εναντίον τους θα συνεχιστεί και με διαφορετικό τρόπο. Θα κάνουμε οποιοδήποτε αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων, των δεδομένων αμερικανικών δυνάμεων εκεί, όπως και εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος. Είμαστε αποφασισμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.