O πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είπε ότι, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσιγκτον, την περασμένη Τρίτη, διατηρεί «πολύ λίγες ελπίδες» για το ζήτημα των δασμών.
Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Λουίς Μοντενέγκρο, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι το θέμα αυτό δύσκολα θα επιλυθεί.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, αιτία για την απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα είναι «παρεξηγήσεις» από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βλέπει τον φόρο προστιθέμενης αξίας της Ε.Ε. ως δασμό, κάτι που επισήμανε ότι είναι «πραγματικά ψευδές».
Εξήγησε ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το καθεστώς του προϊόντος, είτε εισάγεται από το εξωτερικό είτε παράγεται τοπικά, όπως αναφέρει ο «The Guardian».
Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε επίσης ότι όλα τα εμπόδια που τίθενται στο εμπόριο προκαλούν συνέπειες. Και πρόσθεσε ότι οι δασμοί, όπως αυτοί στο αλουμίνιο και τον χάλυβα, έρχονται τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να επενδύσουν περισσότερο στη δική τους άμυνα, πράγμα που έχει ζητήσει και ο Ντόναλντ Τραμπ. Τόνισε επίσης ότι οι δασμοί βλάπτουν τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένες τις διαθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του η Ευρώπη να επενδύσει περισσότερο στην κυριαρχία και τη στρατηγική της αυτονομία, μειώνοντας τις εξαρτήσεις από το εξωτερικό και αξιοποιώντας τις δικές της δυνατότητες.
Η σύνοδος του Λονδίνου
Ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην επικείμενη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στον τομέα της άμυνας, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο την Κυριακή και την ειδική σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις αρχές Μαρτίου, είπε ότι θα εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα την Ουκρανία ώστε να μπορεί να συνεχίσει να αμύνεται εάν χρειαστεί.
Και τόνισε ότι εάν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία –η οποία όπως είπε θα πρέπει να έχει την έγκριση των Ουκρανών–, η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να παρέχει συγκεκριμένες εγγυήσεις διαρκούς ασφάλειας.
Και σε αυτό το πλαίσιο έθεσε την πρόταση της Γαλλίας και της Βρετανίας για πιθανή ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, μιλώντας για «πολύ συγκεκριμένες λύσεις για τη διατήρηση και την παροχή εγγυήσεων ασφάλειας».
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, τα δύο ζητήματα θα συζητηθούν ξανά στη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου την Κυριακή, όπου θα συναντηθούν εκπρόσωποι των χωρών που συμμετείχαν στις πρώτες συνομιλίες στο Παρίσι «και μερικές άλλες».
Πηγή «Η Καθημερινή» με πληροφορίες από «The Guardian».