ΑρχικήΚόσμοςΜεγάλη Βρετανία: Ο Κάρολος στέφεται βασιλιάς αλλά οι millennials ακόμα προτιμούν την...

Μεγάλη Βρετανία: Ο Κάρολος στέφεται βασιλιάς αλλά οι millennials ακόμα προτιμούν την Ελισάβετ

Η μοναρχία αλλάζει σε λίγες μέρες κι επίσημα πρόσωπο με τη στέψη του Καρόλου, μετά από 70 ολόκληρα χρόνια. Κι ενώ η συζήτηση για το μέλλον της βασιλείας στη χώρα είχε ήδη ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, το θέμα φαίνεται ν’ απασχολεί περισσότερο από ποτέ τους Βρετανούς αυτή την περίοδο.

Τα ερωτήματα παραμένουν πολλά. Μπορεί ένας τέτοιος θεσμός να στηριχθεί όπως παλιά στον 21ο αιώνα; Είναι εύκολο για τους νεότερους να δεχτούν ότι ο αρχηγός του κράτους, ακόμα κι αν δεν έχει άμεση εμπλοκή στα πράγματα, κληρονομεί τη θέση του; Θα γίνει ποτέ ο Κάρολος σύμβολο της χώρας; Και, το κυριότερο, πόσο δημοφιλής είναι ο νέος βασιλιάς στο λαό του;

Μπορεί να έχουν γίνει προσπάθειες από μέρους του για να φέρει, όσο γίνεται, νέα πνοή στο θεσμό της βασιλείας, όμως ο Κάρολος σίγουρα ξεκινά από μειονεκτική θέση. Η χώρα μ’ ένα τρόπο έδειχνε διακριτικά τα τελευταία χρόνια τη δυσαρέσκειά της στη μοναρχία, όμως παράλληλα σεβόταν τη θέση της Ελισάβετ που αποτελούσε ένα σύμβολο στην 70ετή της κατοχή του στέμματος. Όπως εξηγεί άρθρο του BBC, υπάρχουν ομάδες εναντίον της μοναρχίας που περίμεναν τη λήξη της βασιλείας της Ελισάβετ για να «βγάλουν τα μαχαίρια».

Ήταν δεδομένο για πολλούς ότι τυπικά και συμβολικά το τέλος της Ελισάβετ θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της μοναρχίας στη Βρετανία, τουλάχιστον στο μέγεθος και το συμβολισμό που είχε μέχρι τότε. Ακόμα κι εμείς που δεν έχουμε σχέση με τη χώρα, αναφερόμενοι στη Βρετανία πάντα σκεφτόμασταν το πρόσωπό της, άσχετα απ’ το αν μας αρέσει ή όχι ο θεσμός.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Όπως είναι λογικό, και οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι ο Κάρολος δύσκολα θα γίνει αυτό που ήταν η μητέρα του, τόσο συμβολικά όσο και πρακτικά. Δημοσκόπηση που έκανε η YouGov για το BBC Panorama έδειξε ότι μόλις το 36% θεωρεί τον Κάρολο «κοντά στο Βρετανικό λαό». Το 58% θα ήθελε να συνεχιστεί η μοναρχία στη γνωστή της μορφή, με το ποσοστό ν’ αγγίζει το 78% στους άνω των 65. Οι νεότεροι δήλωσαν ότι θα ήθελαν να εκλέγεται ο αρχηγός του κράτους σε ποσοστά 69% στους 18-49 ετών, ενώ το 51% στις ίδιες ηλικιακές ομάδες δήλωσε άγνοια σχετικά με το ζήτημα.

Φταίει ο θεσμός ή μήπως τα πρόσωπα;

Σύμφωνα με την YouGov, στη συνολική και διαχρονική δημοφιλία των μελών της βασιλικής οικογένειας, ο βασιλιάς Κάρολος βρίσκεται στην 5η θέση με 55%, με πρώτη την προκάτοχο και μητέρα του, με το συντριπτικό 80%. Το πιο εντυπωσιακό, δε, είναι ότι η Ελισάβετ παραμένει σταθερά πρώτη και στην ηλικιακή ομάδα των millennials, με ποσοστό 75%, αφήνοντας τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, που λόγω ηλικίας θα ήταν λογικό να είναι πιο δημοφιλής, στη δεύτερη θέση. Αυτό ίσως ν’ αποδεικνύει ότι τελικά δεν είναι μόνο θέμα θεσμού, αλλά και προσώπου. Ο νέος βασιλιάς, πάντως, δε φαίνεται να ξετρελαίνει τους νέους, αφού καταλαμβάνει μόλις 43% στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Φυσικά, δεν παίζουν ρόλο μόνο τα πρόσωπα, αλλά και η περίοδος που διανύει η χώρα. Όπως κατέγραψε η YouGov, η βασιλική οικογένεια ήταν στο υψηλότερο επίπεδο της συνολικής της δημοφιλίας το 2011 και το 2012, με το γάμο του Ουίλιαμ και της Κέιτ και το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της Ελισάβετ. Βέβαια, κι εδώ, τα γεγονότα που έφεραν τα μεγάλα ποσοστά δημοφιλίας ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τ’ αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τη στέψη του ο βασιλιάς Κάρολος θα σηματοδοτήσει κι επίσημα μια νέα εποχή στη μοναρχία της Μεγάλης Βρετανίας. Το αν θα είναι καλή ή κακή για τον ίδιο, το θεσμό και τη χώρα, θα το δείξει η ιστορία…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ