Μεγάλο παζάρι στις Βρυξέλλες για τους διαδόχους Γιούνκερ και Τουσκ

15 mins read

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το ποιοι θα αναλάβουν τις κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις, όπως προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Συγκεκριμένα η επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, στη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα διευκολύνει -όταν αποφασιστεί- και την επιλογή των υπολοίπων προσώπων. Αν και ο Βέμπερ ήταν φαβορί, χθες φάνηκε ότι δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία ούτε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ούτε Ευρωβουλής. Οι ηγέτες πολλών χωρών (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) εξέφρασαν τις ενστάσεις του στο πρόσωπό του κυρίως γιατί δεν έχει την ανάλογη εμπειρία. Μάλιστα σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι διασαφήνισαν ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν. Η πλειοψηφία της Ευρωβουλής (378 ψήφοι) είναι απαραίτητη για την έγκριση του νέου προέδρου και με αρνητικές τις δύο αυτές ομάδες δεν μπορεί να εκλεγεί. Ότι το ΕΛΚ είναι πρώτο αναγνωρίζεται από όλους αλλά θα στηρίξουν άλλο υποψήφιο. Για τη θέση προτείνεται και ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Μισελ Μπαρνιέ, από το ΕΛΚ. Και πάλι όμως υπάρχουν αντιδράσεις στο πρόσωπό του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα προέρχεται όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα από την πολιτική οικογένεια των φιλελευθέρων, με το σημερινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Βέλγιο, Σαρλ Μισέλ, να ακούγεται όλο και περισσότερο. Για τη θέση επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τη Φεντερίκα Μογκερίνι, τον πρώτο λόγο φαίνεται ότι έχει η πολιτική οικογένεια των σοσιαλιστών. Για τη θέση του προέδρου της νέας Ευρωβουλής, που θα εκλεγεί από τους ευρωβουλευτές στις 2 Ιουλίου, υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις ώστε να αναλάβουν από 2,5 χρόνια την προεδρία, η προερχόμενη από την ομάδα των Πρασίνων, Γερμανίδα Σκα Κέλερ και ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το νέο πρόεδρο της Κομισιόν σε αυτή τη σύνοδο, το πιθανότερο δηλαδή, τότε θα υπάρξει νέα έκτακτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών την 1η Ιουλίου, δηλαδή την παραμονή της συνεδρίασης της ολομέλειας της Ευρωβουλής, που θα εκλέξει και το νέο της πρόεδρο.

Facebook Comments