«Μεμονωμένο περιστατικό»: Η πρώτη δήλωση του Μακρόν μετά το χαστούκι – Νέο βίντεο από την επίθεση

15 mins read

Μιλώντας στην εφημερίδα «Le Dauphine Libéré», ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «μεμονωμένο περιστατικό» το χαστούκι που δέχθηκε από πολίτη σήμερα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ντομ. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τα πολύ βίαια άτομα να κυριεύσουν στη δημόσια αντιπαράθεση. Δεν το αξίζουν», είπε.

«Στη Δημοκρατία, υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αντιπαραθέσεις, ελευθερία ψήφου και δημοκρατικός πλουραλισμός, που σημαίνει ότι μπορούμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας από τους ανθρώπους στους οποίους δίνουμε εντολή σε τακτική βάση και που ψηφίζουν τους νόμους για εσάς. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να γίνεται χρήση βίας ούτε στην ομιλία ούτε στις πράξεις. Διαφορετικά, απειλείται η ίδια η Δημοκρατία», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε αν αισθάνθηκε φόβο μετά την επίθεση που δέχτηκε, απάντησε αρνητικά. «Εξάλλου, συνέχισα και χαιρέτησα τους παρευρισκόμενους που ήταν δίπλα στον κύριο και έβγαλα φωτογραφίες μαζί τους. Συνέχισα και θα συνεχίσω. Τίποτα δεν θα με σταματήσει», πρόσθεσε.

Στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε σύσσωμη η πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν, που παρουσιάζεται ως η «βασική του αντίπαλος», έκανε λόγο για «απαράδεκτη ενέργεια και βαθιά καταδικαστέα σε μια δημοκρατία».


Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ, μίλησε για προσβολή στη δημοκρατία.

«Η πολιτική δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση η βία, η λεκτική επίθεση και ακόμα λιγότερο η σωματική επίθεση. Απευθύνω έκκληση για δημοκρατική έγερση, μας αφορά όλους, διακυβεύονται τα θεμέλια της δημοκρατίας μας», δήλωσε ενώπιον βουλευτών.

Ο αρχηγός της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, το κόμμα του οποίου στοχοθετήθηκε προσφάτως από ένα βίντεο ενός ακροδεξιού youtubeur, δήλωσε στο Twitter «αλληλέγγυος με τον πρόεδρο».

Ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτιμά πως μια τέτοια επίθεση αποτελεί «ανυπόφορο και απαράδεκτο πλήγμα» στους θεσμούς και ο βουλευτής των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό δήλωσε πως «το να επιτίθεται κανείς σωματικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι σαν να επιτίθεται εναντίον της Γαλλίας».

Το νέο βίντεο από την επίθεση

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η επίθεση από άλλη γωνία, καθώς και η αντίδραση των ανδρών της ασφάλειας του Μακρόν.

Facebook Comments