Μέρκελ – Μακρόν ψάχνουν νέο «δρόμο του μεταξιού»

11 mins read

Η Κίνα κάνει οικονομικά άλματα ολοένα και μεγαλύτερα με την Ευρώπη να προσπαθεί να σταθεί ενωμένη απέναντι στη ραγδαία εξέλιξη οικονομιών-κολοσσών.

Έτσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων παρουσία της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ για να βρουν το νέο “δρόμο του μεταξιού” θέτοντας τις βάσεις για το διάλογο Ευρωπαϊκής Ένωσης Κίνας ως προς τις εμπορικές συμφωνίες και ενόψει της συνόδου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί ενός Απριλίου.

Η Κίνα στοχεύει στην εδραίωσή της στην Ευρώπη καταφέροντας να πείσει και τους πλέον αρνητικούς, όπως την Ιταλία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κινέζος πρόεδρος πήγε Γαλλία κάνοντας στάση στην Ιταλία, η οποία θα γίνει η πρώτη από τις χώρες του G-7 που θα υπογράψει συμφωνία με την Κίνα για το σχέδιο έργων υποδομής του νέου “Δρόμου του Μεταξιού”.

Η Ευρώπη πάλι φοβάται, γι’ αυτό και ο Μακρόν έλεγε και ξαναέλεγε για την ενωμένη Ευρώπη και καλούσε την Κίνα “να σεβαστεί την ενότητα της ΕΕ και τις αξίες της”. Κοινή αναφορά για Μακρόν και Τζινπίνγκ είναι η προστασία του κλίματος, το Γάλλο πρόεδρο να τον ευχαριστεί για την υποστήριξή του και τον Κινέζο να εκφράζει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την Ευρώπη στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι “υπάρχουν σημεία διαφωνίας, ανταγωνισμού, αλλά και θετικού ανταγωνισμού”.

Η Μέρκελ αναφέρθηκε στο σχέδιο της Κίνας για το νέο “δρόμο του μεταξιού” τοποθετούμενη για τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θέλει να έχει ρόλο σε αυτό. Δεν παρέλειψε να ζητήσει συνολικά τα σχέδια της Κίνας καθώς είναι γνωστό ότι μπορεί να διαιρέσουν την Ευρώπη, ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Ιταλίας.

Facebook Comments