ΑρχικήΚόσμοςΜεταναστευτικό: Η ομάδα του Βίσεγκραντ στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας

Μεταναστευτικό: Η ομάδα του Βίσεγκραντ στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας

Οι πρωθυπουργοί των χωρών της Ομάδας του Βίσεγκραντ, δηλαδή της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας, με δηλώσεις τους επαίνεσαν τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αποτροπή εισροής μεταναστών στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες αρνήθηκαν μετά την κρίση του 2015 ένα ευρωπαϊκό σύστημα ποσόστωσης για την ανακατανομή προσφύγων που έφτασαν μαζικά στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «Η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό δράση, έχει σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και εκτιμούμε τις προσπάθειές της για την υπεράσπιση των εξωτερικών συνόρων».

Και πρόσθεσε ότι «Η κατάσταση στα σύνορα της ΕΕ είναι πραγματικά σοβαρή και θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για να αποτρέψουμε την επιστροφή στην κατάσταση του 2015», σημειώνοντας ότι οι τέσσερις χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (V4), μέλη της ΕΕ, είναι «έτοιμες να στείλουν βοήθεια» στην Ελλάδα.

Με την σειρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, τόνισε πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά είπε «Θα δώσουμε όλη τη βοήθεια που μπορούμε για την Ελλάδα για να το σταματήσει…» και συμπλήρωσε «Πρέπει να κάνουμε κάτι (για αυτούς)». Ακόμη ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη 130.000 μετανάστες στα Βαλκάνια από πρωτύτερες ροές μεταναστών, τονίζοντας ότι «Δεν θα είναι αρκετό να υπερασπιστούμε τα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Και πρόσθεσε «Αυτό το πλήθος πρέπει να το σταματήσουμε όσο το δυνατόν νοτιότερα, και αν αυτό δεν λειτουργήσει, τότε βέβαια, όπως και το 2015, ως έσχατη λύση, οι Ούγγροι θα είναι εκεί για να τους σταματήσουν στα σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας».

Ο απερχόμενος Σλοβάκος πρωθυπουργός Πέτερ Πελεγκρίνι δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει «αστυνομία και εξοπλισμό» στην Ουγγαρία, αν χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι ο Όρμπαν διεξάγει για χρόνια εκστρατεία για τον σχηματισμό ισχυρότερης άμυνας της ΕΕ και την αντιμετώπιση μεταναστών στην Αφρική και την Ασία, πριν καν φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Όπως είπε, η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τις πολιτικές που υιοθέτησε πριν χρόνια η Ουγγαρία. Το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης, η ουγγρική κυβέρνηση έστησε ένα συρμάτινο φράκτη κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας, με αισθητήρες, προβολείς και συχνές περιπολίες συνοριοφυλάκωνν για να ανασχέσει το κύμα των προσφύγων Η ανέγερση του φράκτη επικρίθηκε έκτοτε, όπως και η πολιτική του Όρμπαν να επιστρέφει ουσιαστικά όλους τους μετανάστες στα σύνορα, στερώντας τους αρκετές φορές την τροφή στα σύνορα.