Μπάιντεν για την απελευθέρωση ομήρων στο Ισραήλ: «Αυτό ήταν μόνο η αρχή»

12 mins read

Βέβαιος ότι γρήγορα θα υπάρξουν και άλλες απελευθερώσεις ομήρων μετά τους 35 της Παρασκευής εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του.

«Είναι μια αρχή, αλλά μέχρι στιγμής πηγαίνει καλά», σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ που πρόσθεσε ότι η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων απαίτησε εκτεταμένη αμερικανική διπλωματική παρέμβαση.

Η σημερινή ημέρα ήταν προϊόν «πολύ σκληρής δουλειάς και εβδομάδων προσωπικής δέσμευσης», λέει, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του εργάστηκαν νυχθημερόν για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ομήρων από την πρώτη στιγμή που αιχμαλωτίστηκαν.

Είπε δε ότι μίλησε επανειλημμένα με τον εμίρη του Κατάρ, τον πρόεδρο Αλ-Σίσι της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Περιμένουμε να αφεθούν ελεύθεροι και άλλοι όμηροι τις επόμενες ημέρες, είπε ο Μπαίντεν και δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταματήσει αν δεν επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους.

Όλοι οι όμηροι που απελευθερώθηκαν σήμερα πέρασαν μια «τρομερή δοκιμασία» και ότι αυτή είναι η «αρχή ενός μακρού ταξιδιού επούλωσης». Τα αρκουδάκια που περίμεναν να υποδεχτούν τα παιδιά στο νοσοκομείο είναι μια υπενθύμιση του τραύματος που έχουν παιδιά σε τόσο νεαρή ηλικία, σχολίασε.

Σε ό,τι αφορά την εκεχειρία, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η παύση των μαχών είναι μια «κρίσιμη ευκαιρία» για την παράδοση των απαραίτητων εφοδίων και φαρμάκων στους αμάχους στη Γάζα.

«Δεν χάνουμε ούτε ένα λεπτό», είπε για να προσθέσει ότι έχει επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της παράδοσης εφοδίων στη Γάζα σε συντονισμό με τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το μέλλον, ο Μπάιντεν προέτρεψε να τερματιστεί ο κύκλος της βίας και τάχθηκε ξανά υπέρ της λύσης των δύο κρατών «όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα μπορούν μια μέρα να ζήσουν δίπλα-δίπλα με την ίδια ελευθερία και αξιοπρέπεια».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα