Μπορούν τα κατοικίδια να κολλήσουν κορωνοϊό; Ένα σκυλάκι στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκε ασθενώς θετικό στον ιό

15 mins read

Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να θερίζει.

Περνώντας τα σύνορα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και οι απανταχού πολίτες υπό τον φόβο του φονικού ιού λαμβάνουν τα μέτρα τους. Οι κανόνες υγιεινής και τα μέτρα πρόληψης, λίγο πολύ, είναι γνωστά στους περισσότερους ανθρώπους.

Τι γίνεται, όμως, με τα κατοικίδια;

Έχει αποδειχθεί ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με διάφορους τρόπους, αλλά το τμήμα Γεωργίας του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι δεν έχει αποδείξεις πως τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μολυνθούν ή να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τους ανθρώπους.

Το πρώτο κρούσμα σε κατοικίδιο; 

Ο σκύλος μιας ασθενούς με κορωνοϊό στο Χονγκ Κονγκ βρέθηκε να έχει «χαμηλό επίπεδο» του ιού, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Ο σκύλος βρέθηκε «ασθενώς θετικός» στον κορωνοϊό, ανέφερε σε δήλωσή του το τμήμα Γεωργίας και Αλιείας της πόλης, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι αξιωματούχοι θα διεξαγάγουν περαιτέρω τεστ για να επιβεβαιώσουν ένα ο σκύλος ράτσας  πομεράνιαν έχει πράγματι μολυνθεί από την ασθένεια ή εάν ήταν αποτέλεσμα περιβαλλοντικής μόλυνσης του στόματος και της μύτης του.

Αν επιβεβαιωθεί, το σκυλί θα είναι η πρώτη περίπτωση κατοικίδιου ζώου που κολλάει κορωνοϊό εν μέσω μιας επιδημίας που μέχρι τώρα έχει μολύνει πάνω από 82.000 ανθρώπους και έχει στοιχίσει την ζωή σε πάνω από 2.800 άτομα.

Το σκυλί βρίσκεται σε καραντίνα σε μια εγκατάσταση ζώων, δήλωσε η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Το τμήμα Γεωργίας και Αλιείας, ενημερώνει έτσι πως τα κατοικίδια των επιβεβαιωμένων ασθενών με κορωνοϊό, πρέπει επίσης να τεθούν σε καραντίνα.

Τι αναφέρει το ΠΟΥ για την μετάδοση του κορωνοϊού σε ζώα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» πως τα ζώα όπως οι γάτες και τα σκυλιά μπορούν να μολυνθούν από κορωνοϊό.

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με τον νέο κορωνοϊό» αναφέρει η οργάνωση στην ιστοσελίδα της.

«Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από επαφή με κατοικίδια ζώα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια όπως τα E.coli και σαλμονέλα που μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ κατοικιδίων και ανθρώπους».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα