ΑρχικήΚόσμοςΜύθοι και πραγματικότητα για τον κορωνοϊό – Oι viral θεωρίες συνομωσίας

Μύθοι και πραγματικότητα για τον κορωνοϊό – Oι viral θεωρίες συνομωσίας

Με τον τραγικό απολογισμό των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού στην Κίνα να ανέρχεται στους 362, όσο γρήγορα εξαπλώνεται ο φονικός ιός, τόσο γρήγορα φαίνεται πως εξαπλώνονται και οι μύθοι γύρω από αυτόν.

Οι θεωρίες συνωμοσίας διεθνώς «δίνουν και παίρνουν» σπέρνοντας το φόβο και τον τρόμο και τροφοδοτώντας το μυστήριο του ιού.  Πληθώρα επιστημονικών εκτιμήσεων «βλέπει το φως της δημοσιότητας» την ίδια ώρα που η φαντασία πλήθος κόσμου δημιουργεί φανταστικά σενάρια για την προέλευση και τις επιπτώσεις του.

Οι Αλήθειες

Εκείνο το οποίο οι επιστήμονες γνωρίζουν, μέχρι στιγμής, είναι πως ο νέος ιός είναι στην πραγματικότητα ο έβδομος κορωνοϊός που έχει εμφανιστεί στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Ένα ακόμη δεδομένο είναι ότι ο φονικός ιός προήλθε από την πόλη Ουχάν, την επαρχιακή πρωτεύουσα του Χουμπέι στην κεντρική Κίνα όπου διαμένουν 11 εκατομμύρια άνθρωποι. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δήλωσαν ότι οι δοκιμές που έκαναν απέδειξαν πως οι άνθρωποι κόλλησαν τον κορωνοϊό από ζώα στην αγορά Huanan Seafood χονδρικού εμπορίου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές ποιο ζώο φέρει την πνευμονία – σε μορφή ασθένειας, καθώς στην αγορά υπήρχαν δεκάδες διαφορετικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των αρουραίων και των λύκων.

Οι Μύθοι

Μύθος 1: Γρίπη του Φιδιού

Μια μελέτη από Κινέζους ερευνητές που δημοσιεύθηκε στο Journal of Medical Virology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιός πιθανώς εξαπλώθηκε στους ανθρώπους από τοπικά είδη φιδιών, συμπεριλαμβανομένου του κινέζικου Krait και της κινεζικής κόμπρας.

Ωστόσο αυτή η θεωρία έχει αποθαρρυνθεί ευρέως από άλλους ιολόγους, οι οποίοι αναφέρουν πως σε αυτή την θεωρία υπάρχει «κενό αποδεικτικών στοιχείων».

Μύθος 2: Σούπα νυχτερίδας

Οι ισχυρισμοί πως ο κορωνοϊός προήλθε από την κατανάλωση σούπας νυχτερίδας είναι εντελώς παραπλανητικοί.Όλα ξεκίνησαν όταν μία νεαρή infuencer δημοσίευσε ένα βιντεάκι στο διαδίκτυο όπου φαίνεται να τρώει σούπα με νυχτερίδα.

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι πολλοί επιστήμονες ανέφεραν πως ο κορωνοϊός μπορεί να προέρχεται από νυχτερίδες είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές αντιδράσεις για το συγκεκριμένο βίντεο. Η influencer μπήκε στο στόχαστρο πολλών χρηστών του διαδικτύου και αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει πως το συγκεκριμένο βίντεο τραβήχτηκε το 2016, ενώ εκείνη δοκίμαζε ένα πιάτο που οι κάτοικοι στο Παλάου τρώνε καθημερινά.

Μύθος 3 : Χιλιάδες πεθαίνουν στους δρόμους

Την ώρα που η επιδημία του ιού συνεχίζει να εξαπλώνεται, ψευδείς  εικόνες και βίντεο«έρχονται» στη δημοσιότητα.

Δεν είναι λίγα τα βίντεο και οι εικόνες που δείχνουν Κινέζους πολίτες να πέφτουν καταμεσής του δρόμου λιποθυμώντας ή αφήνοντας την τελευταία τους πνοή από τον κορωνοϊό.

Μύθος 4: Μαζικοί τάφοι

Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής δύο νοσοκομείων στη Ουχάν  για να αντιμετωπίσει την κρίση του ιού.Εικόνες της κατασκευής έχουν τροφοδοτήσει τις θεωρίες ότι οι μπουλντόζες στην «πραγματικότητα» σκάβουν μαζικούς τάφους για τους χιλιάδες θανάτους που αναμένονται από την εξάπλωση του κοροναϊού τους επόμενους μήνες. Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν ισχύει.