Ν. Αναστασιάδης: «Η στάση της Τουρκίας δεν προοιωνίζει μια ελπιδοφόρα συνέχεια»

17 mins read

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την υπευθυνότητα των κομμάτων, μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο Κύπριος Πρόεδρος σχολίασε και δηλώσεις του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος είχε πει πως ο Νίκος Αναστασιάδης του ανέφερε πως είναι «τζάμπα κόπος» η τριμερής διάσκεψη της 25ης Νοεμβρίου με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι «αυτό το είπα επικαλούμενος δηλώσεις Τσαβούσογλου», ο οποίος υπονομεύει τη διαδικασία. Κατά τον κ. Αναστασιάδη με βάση τις δηλώσεις της Τουρκίας φαίνεται να είναι μια άτυπη συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα. «Ο κ. Ταλάτ» σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος «δεν είπε ότι αυτό που του ανέφερα είναι ότι η στάση και η θέση της Τουρκίας δεν προοιωνίζει μια ελπιδοφόρα συνέχεια».

Συμπλήρωσε πως «εμείς πάμε με καλή θέληση με δημιουργικές ιδέες ώστε να επιτύχουμε όρους αναφοράς που θα μας οδηγήσουν σε μια πενταμερή διάσκεψη και σε έναν επιτυχή διάλογο. Εμείς πάμε με αποφασιστικότητα και με πολιτική βούληση. Το θέμα είναι η στάση της άλλης πλευράς».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ανέφερε ότι «επαναλάβαμε ως ΔΗΣΥ τη στήριξή μας στις προσπάθειες του Προέδρου για επανέναρξη του διαλόγου». Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε στην Τουρκία το ποια θα είναι η προσέγγισή της. Υποχρέωσή μας είναι να επαναρχίσει ο διάλογος και αν αυτό δεν γίνει, η ευθύνη να μην βαραίνει τη δική μας πλευρά». Επανέλαβε δε ότι το μόνο αποδεκτό μοντέλο λύσης που αποδέχεται η δική μας πλευράς, είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «τα πράγματα έχουν καταστεί δύσκολα, σύνθετα και πολύπλοκα. Η δική μας πλευρά θα πρέπει να πάει στο Βερολίνο για την τριμερή για να πείσουμε την αναγκαιότητα στους όρους αναφοράς, αλλά και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με βάση των συμφωνημένο πλαίσιο».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε τη θέση ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν «δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι». «Η Τουρκία δεν είναι συνεργάσιμη, ακολουθεί μία τακτική που κερδίζει έδαφος θέματα ουσίας. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της και τα θέματα ουσίας πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Ως η ΕΔΕΚ είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας τόσο για τη τριμερή, όσο και για την πενταμερή», ήταν η αρχική τοποθέτηση του προέδρου της ΕΔΕΚ. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι «μετά την λεπτομερή ενημέρωσή που είχαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιβεβαιωνόμαστε ότι πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά».

Facebook Comments