Ντονέτσκ και Λουχάνσκ: Τι γνωρίζουμε για τις περιοχές που αναγνώρισε ως ανεξάρτητες ο Πούτιν

26 mins read

Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες μεταξύ του στρατού της Ουκρανίας και των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Μόσχα από το 2014.

Η Μόσχα αναγνώρισε χθες την ανεξαρτησία για τις δύο μονομερώς ανακηρυχθείσες “Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ”.

Σχετικά με την περιοχή

Το Ντονέτσκ είναι μεγάλη πόλη στην ανατολική Ουκρανία, επί του ποταμού Κάλμιους. Διοικητικά είναι η πρωτεύουσα της περιφέρειας Ντονέτσκ, ενώ ιστορικά είναι η ανεπίσημη πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της οικονομικής και πολιτιστικής περιοχής της λεκάνης του Ντονέτς.

Κάποτε η πόλη ονομαζόταν Stalino, ενώ σήμερα αποτελεί βιομηχανικό κόμβο εξορύξεων. Η πόλη αποτελεί ένα από τα κύρια κέντρα παραγωγής χάλυβα της Ουκρανίας. Έχει δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Στις 23 Φεβρουαρίου 2014 ρωσόφωνες ομάδες ξέσπασαν σε διαδηλώσεις στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, με την πρώτη να έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία και τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ με πρωτεύουσα το Ντονέτσκ. Ωστόσο ακόμα αναγνωρίζεται ως περιοχή της Ουκρανίας. Η πόλη του Ντονέτσκ αναγνωρίστηκε χθες Δευτέρα, επίσημα από την ρωσική ομοσπονδία ως ανεξάρτητο κράτος. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε να μεταβούν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της.

Το Λουχάνσκ, πρώην Voroshilovgrad, είναι επίσης μια βιομηχανική πόλη 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων.

Βρίσκεται στη λεκάνη, στα σύνορα με τη Ρωσία στις βόρειες όχθες της Μαύρης Θάλασσας – όπου υπάρχουν τεράστια αποθέματα άνθρακα.

Η παρουσία Ρωσόφωνων προέκυψε καθώς πολλοί Ρώσοι εργάτες στάλθηκαν εκεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Συγκρούσεις  από το 2014

Οι δύο περιοχές έχουν εγκλωβιστεί σε ένοπλη σύγκρουση με τον στρατό της Ουκρανίας, μετά την ένοπλη εξέγερση που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η ανεξαρτησία τους, που κηρύχθηκε μετά από δημοψηφίσματα, δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.

Το Κίεβο και η Δύση λένε ότι η Ρωσία υποκίνησε την εξέγερση στα ανατολικά, στέλνοντας όπλα και στρατεύματα πέρα ​​από τα σύνορα για να τις ενισχύσει.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία τους.

Το Ντονμπάς βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας πολιτιστικής διαμάχης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, η οποία ισχυρίζεται ότι η περιοχή, ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Ουκρανίας, είναι ρωσόφωνη και πρέπει να προστατεύεται από τον ουκρανικό εθνικισμό.

Ειρηνευτικές συμφωνίες

Οι προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, όπως ορίζονται στις συμφωνίες του Μινσκ του 2015, βρίσκονται σε αδιέξοδο. Το Κίεβο και οι αυτονομιστές έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλον για παραβιάσεις.

Μια σειρά από εκεχειρίες έχουν καταρρεύσει λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων.

Το πολιτικό σκέλος των συμφωνιών, το οποίο προβλέπει μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις ανταρτικές περιοχές και τοπικές εκλογές σύμφωνα με το ουκρανικό δίκαιο, παραμένει κενό γράμμα, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την αποτυχία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατήγγειλε την αναγνώριση των αυτονομιστικών δημοκρατιών από τη Ρωσία ως «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Ηγέτες

Κάθε μία από τις δύο δημοκρατίες επιδιώκει πλήρη αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση και έχει τους αυτοαποκαλούμενους προέδρους της.

Ο Ντένις Πουσίλιν, που εξελέγη το 2018 σε εκλογές που αμφισβητήθηκαν από το Κίεβο, είναι ο ηγέτης της λεγόμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, ενώ ο Λεονίντ Πασέχνικ είναι ο ηγέτης της αυτονομιστικής περιοχής του Λουχάνσκ.

Πολλοί στρατιωτικοί και αυτονομιστές αξιωματούχοι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια σε επιθέσεις, θύματα εσωτερικών μαχών ή επιχειρήσεων των ουκρανικών δυνάμεων, σύμφωνα με αναφορές που δεν ήταν εφικτό να επαληθευτούν.

Ο ηγέτης των ανταρτών του Ντόνετσκ, Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση σε καφέ του Ντονέτσκ τον Αύγουστο του 2018.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα