Μαρκ Κιούμπαν: Τα δύο πράγματα που θα έκανε ως παιδί για να εξασφαλίσει την επιτυχία.
Αν ο δισεκατομμυριούχος Μαρκ Κιούμπαν ξαναγινόταν παιδί, θα εστίαζε σε δύο βασικά στοιχεία για να διασφαλίσει την επιτυχία του ως ενήλικας: το διάβασμα και την εκμάθηση της τεχνητής νοημοσύνης.
«Όταν μιλάω σε παιδιά και με ρωτούν τι θα έκανα αν ήμουν 12 ετών, η απάντησή μου είναι πάντα η ίδια: να διαβάζω βιβλία και να μαθαίνω να χρησιμοποιώ την τεχνητή νοημοσύνη σε κάθε της μορφή», έγραψε στην πλατφόρμα BlueSky ο 66χρονος επιχειρηματίας, πρώην ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς.
Πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα εργαλείο με τεράστιες δυνατότητες, καθώς παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώσεις ανεξαρτήτως γεωγραφικής τοποθεσίας. «Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα smartphone, περιέργεια για πειραματισμό και διάθεση για μάθηση», ανέφερε.
Το διάβασμα ως κλειδί της επιτυχίας
Η αξία του διαβάσματος δεν αποτελεί νέο στοιχείο στις συμβουλές του Κιούμπαν. Όπως έχει δηλώσει στο CNBC Make It, αφιερώνει τέσσερις έως πέντε ώρες την ημέρα στο διάβασμα, ανεξαρτήτως πηγής. Αυτή η συνήθεια είναι κοινή μεταξύ επιτυχημένων επιχειρηματιών, όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον.
Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον της εργασίας
Σύμφωνα με την έκθεση 2025 Work Change του LinkedIn, το 70% των δεξιοτήτων που απαιτούνται σήμερα στις περισσότερες θέσεις εργασίας ενδέχεται να αλλάξουν λόγω της τεχνητής νοημοσύνης έως το 2030.
Ο Κιούμπαν συγκρίνει την τεχνητή νοημοσύνη με τις πρώτες μέρες των ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να ξεκινήσεις μια επιχείρηση, αλλά σε κάποιο σημείο πρέπει να καταλάβεις την τεχνολογία», είχε δηλώσει στο The Colin Cowherd Podcast.
Παρότι ο ίδιος έχει επενδύσει σε εταιρείες AI, όπως οι DIRT και Samaya AI, αναγνωρίζει και τις αδυναμίες της. Πέρυσι, σε συνέντευξή του στο Wired, είχε πει πως «ένα κουτάβι είναι καλύτερο στην επίλυση προβλημάτων από τα περισσότερα σημερινά συστήματα AI».
Πώς μπορούν να προετοιμαστούν οι νέοι για το μέλλον
Ο Κιούμπαν θεωρεί ότι η εξοικείωση με την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες στους νέους. Αν ήταν σήμερα έφηβος και χρειαζόταν επιπλέον εισόδημα, θα ξεκινούσε μια παράλληλη εργασία εκπαιδεύοντας επιχειρήσεις στη χρήση AI.
«Δεν έχει σημασία αν είσαι 16 χρονών. Αν κατανοείς την τεχνητή νοημοσύνη, μπορείς να διδάξεις ακόμα και επαγγελματίες που δεν την έχουν καταλάβει ακόμα», υποστηρίζει.