Ο εμπορικός πόλεμος του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φτάνει και στην ντουλάπα σας, με τα πιο απλά ρούχα να πλήττονται περισσότερο.
Ο τομέας της ένδυσης επηρεάζεται δυσανάλογα από τους δασμούς του Τραμπ, οι οποίοι περιλαμβάνουν ελάχιστο φόρο 10% σε όλες τις χώρες και φόρο 145% στις εισαγωγές από την Κίνα. Το 98% των ρούχων που υπάρχουν στις ντουλάπες των Αμερικανών είναι εισαγόμενο, με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, καλύπτοντας το 22% της αγοράς ένδυσης των ΗΠΑ.
Παρότι οι δασμοί του Τραμπ θα αυξήσουν το κόστος σχεδόν όλων των ρούχων, οι πιο απότομες αυξήσεις τιμών θα παρατηρηθούν στα βασικά είδη, όπως τα μπλουζάκια των 5 δολαρίων, οι εξάδες κάλτσες των 10 δολαρίων και τα αθλητικά παπούτσια των 25 δολαρίων που φοράνε καθημερινά πολλοί Αμερικανοί, αναφέρουν ερευνητές εμπορικής πολιτικής και οικονομολόγοι.
«Τα βασικά είδη ένδυσης όπως τα βαμβακερά μπλουζάκια, τα εσώρουχα και οι κάλτσες θα αυξηθούν ταχύτερα και περισσότερο σε τιμή επειδή οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να τα αγοράζουν ακόμη και με αυξημένο κόστος», δήλωσε ο Σενγκ Λου, καθηγητής Μόδας και Σπουδών Ένδυσης στο Πανεπιστήμιο του Ντελαγουέρ.
Με άλλα λόγια, εφόσον οι καταναλωτές αγοράζουν αυτά τα είδη όλο τον χρόνο, οι λιανέμποροι θα χρειάζεται να τα ανανεώνουν πιο συχνά από τα εποχικά ρούχα ή τα περιστασιακά φορέματα και κοστούμια, τα οποία μπορούν να αποθηκεύονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες που τα εισάγουν θα υποβάλλονται σε δασμούς πιο συχνά.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται όχι μόνο από την Κίνα, αλλά και από τη φθηνή παραγωγή ένδυσης σε χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μπανγκλαντές. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής ρούχων εντός ΗΠΑ με ανταγωνιστικό κόστος ή σε μεγάλη κλίμακα, οι καταναλωτές μπορούν να αναμένουν αυξήσεις τιμών έως και 65% για τα ρούχα και 87% για τα παπούτσια μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με ανάλυση του Yale Budget Lab, ενός ανεξάρτητου ερευνητικού κέντρου πολιτικής. Οι τιμές των ρούχων θα παραμείνουν αυξημένες κατά 25% και των παπουτσιών κατά 29% μακροπρόθεσμα.
Ανισομερής αντίκτυπος
Επιπλέον, οι δασμοί του Τραμπ θα αυξήσουν περισσότερο τις τιμές των βασικών και μαζικών ενδυμάτων από την Κίνα σε σχέση με τα πολυτελή είδη, επειδή τα περιθώρια κέρδους είναι μικρότερα στα φθηνότερα προϊόντα, σύμφωνα με τον Έντουαρντ Γκρέσερ, αντιπρόεδρο του Progressive Policy Institute, ενός αριστερού think tank.
Ακόμα και πριν από τη νέα ατζέντα δασμών της κυβέρνησης Τραμπ, τα εισαγόμενα ρούχα στις ΗΠΑ είχαν ήδη από τους υψηλότερους δασμούς, κληρονομιά της ακμάζουσας εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας του 19ου και 20ού αιώνα και της αυξανόμενης πίεσης προς την Κίνα τα τελευταία χρόνια. Το 2024, η ένδυση αντιπροσώπευε το 5% των εισαγωγών αλλά το 26% των συνολικών εισπραχθέντων δασμών, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ένδυσης και Υποδημάτων.
Οι δασμοί του Τραμπ θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο αυτά τα ποσοστά, αφήνοντας τους λιανέμπορους με περιορισμένες δυνατότητες να απορροφήσουν το κόστος σε προϊόντα με χαμηλά περιθώρια κέρδους.
Ωστόσο, τα περισσότερα είδη πολυτελείας κατασκευάζονται στην Ευρώπη, όπως δερμάτινες τσάντες και παπούτσια από Ιταλία και Ισπανία και ρολόγια από την Ελβετία. Οι τιμές τους ενδέχεται να αυξηθούν, αλλά με πιο συγκρατημένο ρυθμό, σύμφωνα με τους αναλυτές. Για παράδειγμα, ο οίκος Hermès ανακοίνωσε αυξήσεις τιμών στις πολυτελείς τσάντες και τα φουλάρια του από 1η Μαΐου, ώστε να «αντισταθμιστεί πλήρως» ο αντίκτυπος των δασμών.
«Οι βιομηχανίες ομορφιάς και πολυτελείας φαίνεται να προστατεύονται από το μεγαλύτερο βάρος των δασμών», ανέφεραν αναλυτές του Telsey Advisory Group σε πρόσφατη έκθεσή τους. Η παραγωγή υποδημάτων υψηλής ποιότητας έχει ήδη απομακρυνθεί από την Κίνα, ενώ τα μαζικά παπούτσια εξακολουθούν να παράγονται εκεί.
Χτύπημα στους χαμηλόμισθους καταναλωτές
Οι υψηλότερες τιμές για τα βασικά είδη ένδυσης θα επιβαρύνουν περισσότερο τους χαμηλόμισθους καταναλωτές, οι οποίοι δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε αναγκαία είδη όπως ρούχα και παπούτσια.
Τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα στις ΗΠΑ δαπανούσαν υπερτριπλάσιο ποσοστό του εισοδήματός τους για ένδυση σε σύγκριση με τα πλουσιότερα νοικοκυριά, σύμφωνα με έρευνα της Trade Partnership Worldwide, βασισμένη σε στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας των ΗΠΑ.
Η λήξη της απαλλαγής “de minimis” τον επόμενο μήνα — η οποία επιτρέπει στα πακέτα αξίας κάτω των 800 δολαρίων να εισέρχονται αφορολόγητα στις ΗΠΑ, ευνοώντας εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η Shein και η Temu — θα πλήξει επίσης δυσανάλογα τα φτωχότερα νοικοκυριά, σύμφωνα με έρευνες οικονομολόγων των UCLA και Yale.
Η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό των πακέτων που παραδίδονται με βάση το όριο “de minimis” μειώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα: 48% των πακέτων αποστέλλονται σε φτωχές περιοχές, έναντι 22% στις πλουσιότερες.
«Οι καταναλωτές που αγοράζουν φθηνά βασικά είδη έχουν πολύ λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα», δήλωσε η Μάργκαρετ Μπίσοπ, επίκουρη καθηγήτρια στο Parsons School of Design. «Οι άνθρωποι των χαμηλότερων και μεσαίων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων είναι αυτοί που φορολογούνται δυσανάλογα από τους δασμούς».
Πηγή: CNN