Ο Ερντογάν αποδέχθηκε την παραίτηση του γαμπρού του

13 mins read

Με ανακοίνωση της η τουρκική προεδρία έκανε γνωστό πώς αποδέχεται την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαιράκ.

Μετά από αμήχανη αφωνία 24 και πλέον ωρών, ο Ερντογάν τοποθετήθηκε επίσημα για το μέχρι πρότινος Νο2 της κυβέρνησης και στενό συνεργάτη του.

Πρόκειται για γραπτή ανακοίνωση μόνο, καθώς νωρίτερα σε ομιλία που έκανε ο Ερντογάν δεν έκανε καμία αναφορά.

Τα σκάνδαλα του γαμπρού

Το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας και ταυτόχρονα γαμπρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο των τουρκικών ΜΜΕ.

Ο Αλμπαϊράκ κατηγορείται ότι με την οικογένειά του αγόρασαν γη σε σημείο όπου σχεδιάζεται να περάσει η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, για να ενώσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου και καταλύοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Η υπόθεση φαίνεται να μυρίζει μπαρούτι και τα όποια σενάρια ήρθε να ενισχύσει απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύει την πρόσβαση σε δημοσιεύματα του Τύπου που «καίνε» τον γαμπρό του Ερντογάν.

Ό,τι δηλαδή είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο έχει μπλοκαριστεί και πλέον δεν είναι προσβάσιμο στους χρήστες.

Παράλληλα, ξεκίνησε έρευνα εναντίον του δημοσιογράφου Hazal Ocak, ο οποίος έκανε την αποκάλυψη, με τον ισχυρισμό ότι «προσβάλλει τον δημόσιο υπάλληλο».

Τα σχέδια του Μπεράτ Αλμπαϊράκ αποκάλυψε η εφημερίδα «Cumhuriyet» στις 20 Ιανουαρίου, όταν έγραψε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας αγόρασε τη γη το 2012, ένα χρόνο μετά την πρώτη ανακοίνωση του έργου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αλμπαϊράκ απέκτησε 13 στρέμματα γης κατά μήκος της σχεδιαζόμενης Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει το σχεδιαζόμενο έργο το 2011, πριν την εκλογή του ως πρωθυπουργός για τρίτη φορά και ο Αλμπαϊράκ αγόρασε οικόπεδα καταχωρημένα ως γεωργική γη στην περιοχή Αρναβούτκοϊ της Κωνσταντινούπολης, ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Facebook Comments