ΑρχικήΚόσμοςΟ Ερντογάν οδηγεί το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Τουρκίας (video)

Ο Ερντογάν οδηγεί το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Τουρκίας (video)

Η Τουρκία, με κάθε επισημότητα και παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια εκδήλωση-υπερπαραγωγή, παρουσίασε σήμερα το πρώτο αυτοκίνητο αποκλειστικά εγχώριας κατασκευής.

Ο Ερντογάν, φυσικά, έκανε και test-drive στο αυτοκίνητο πριν δώσει το «πράσινο φως».

Σύμφωνα με το capital.gr, η γειτονική χώρα σχεδιάζει να παραγάγει έως 175.000 οχήματα.

Το μοντέλο παραγωγής είναι ένα αμιγώς ηλεκτρικό μικρομεσαίο SUV και τον τομέα της σχεδίασης ανέλαβε ο γνωστός οίκος Pininfarina. Η πλήρης φόρτιση των μπαταριών θα επιτυγχάνεται σε 10 ώρες μέσω οικιακού δικτύου ή εντός 30 λεπτών με ταχυφορτιστή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του group, Gurcan Karakas, το μοντέλο θα ενσωματώσει μια νέα, προηγμένη τεχνολογία πλοήγησης με επαυξημένη πραγματικότητα, που έχει εξελιχθεί από μια τοπική startup εταιρεία.

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Τουρκίας αναμένεται να κυκλοφορήσει στην τοπική αγορά το 2022 (παραμένει ακόμη άγνωστο αν θα εξαχθεί και σε άλλες χώρες). Επίσης, στόχος των γειτόνων μας είναι να λανσάρουν 5 συνολικά αυτοκίνητα έως το 2030.

Η επένδυση που θα πραγματοποιηθεί θα είναι της τάξης των 3.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί μια κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από πέντε κατασκευάστριες εταιρείες με την εμπορική ονομασία TOGG και στόχο το χτίσιμο του πρώτου εργοστασίου κατασκευής στην Προύσα.

Ο Ερντογάν, για άλλη μια φορά έχει δώσει «γη και ύδωρ» στους επενδυτές, οι οποίοι ετοιμάζουν την τουρκική βιομηχανία αυτοκινήτου, με μεγάλα φορολογικά κίνητρα, δωρεάν παροχή των απαραίτητων εκτάσεων γης, μειωμένα επιτόκια δανεισμού και εγγύηση αγοράς 30.000 οχημάτων μέχρι το τέλος του 2035 από το τουρκικό δημόσιο. Οι επενδυτές από την πλευρά τους υποχρεούνται να παράσχουν τουλάχιστον 550.000.000 δολάρια σε μετρητά ως κεφάλαιο μέχρι το τέλος του 2023.