ΑρχικήΚόσμοςΟ κομβικός ρόλος του Αμπράμοβιτς στην απελευθέρωση αιχμαλώτων από τη Ρωσία

Ο κομβικός ρόλος του Αμπράμοβιτς στην απελευθέρωση αιχμαλώτων από τη Ρωσία

Σε ανταλλαγή 215 αιχμαλώτων πολέμου προχώρησαν χθες Ρωσία και Ουκρανία. Το Κίεβο πήρε πίσω τους μαχητές του Αζοφστάλ. Η Μόσχα από την πλευρά της εξασφάλισε την απελευθέρωση 55 κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ουκρανού πρώην βουλευτή που θεωρείται πως έχει στενή σχέση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κι αντιμετώπιζε την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Ανάμεσα στους αιχμαλώτες βρίσκονταν και 5 Βρετανοί υπήκοοι. Οι Τζον Χάρντινγκ, Σον Πίνερ, Έιντεν Άσλιν, Ντίλαν Χέιλι και Άντριου Χιλ.

Σαουδική Αραβια και Τουρκία ήταν οι χώρες που μεσολάβησαν για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Κομβικό ρόλο ωστόσο διαδραμάτισε και ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Με ποιον τρόπο; Ο Αμπράμοβιτς τους μετέφερε με ιδιωτικό τζετ από τη Ρωσία στη Σαουδική Αραβία. Τους μοίρασε ολοκαίνουρια iPhones 13 για να μπορούν να τηλεφωνήσουν στην οικογένειά τους και να τους ενημερώσουν ότι επιστρέφουν σώοι και ασφαλείς στην Αγγλία.

Ο πρώην αιχμάλωτος Τζον Χάρντινγκ δήλωσε στην «Sun»: «Είναι θρύλος. Τον λατρεύουμε και είμαι τόσο ευγνώμων για τις προσπάθειές του». Αρχικά βέβαια νόμιζαν πως είναι απλά κάποιος που μοιάζει στον Ρομάν Αμπράμοβιτς: «Δεν τον κατάλαβα και ο Σον μου είπε ότι του μοιάζει.

Τον πλησίασε στο αεροπλάνο και τον ρώτησε από πού είναι και τού είπε «από το Λονδίνο». Τότε ο Σον απάντησε: «Μοιάζεις με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς» και εκείνος του είπε: «Αυτό συμβαίνει επειδή… αυτός είμαι, κύριε». Δεν μπορούσε να του πιστέψει. Στη συνέχεια έκανα ένα αστείο λέγοντας πως ο Σον είναι οπαδός της Γουέστ Χαμ και όλοι γελάσαμε».

 

 

Όπως γράφει η Daily Mail, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού συζητούσαν για ποδόσφαιρο έφαγαν μπριζόλες, καναπεδάκια και τιραμισού και φυσικά μίλησαν για… ποδόσφαιρο: «Ο Σον του μιλούσε για πολλή ώρα για το ποδόσφαιρο κι εγώ μιλούσα με την βοηθό του. Μου είπε ότι Ρομάν Αμπράμοβιτς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον να επιστρέψουμε.

Είναι εκπληκτικό να σκέφτεσαι ότι συμμετείχε σε όλο αυτό. Τον σέβονται πολύ οι Ουκρανοί και τώρα τον σεβόμαστε κι εμείς. Έχει κάνει πάρα πολλά για εμάς και δεν θα μπορούσαμε να τον ευχαριστήσουμε αρκετά. Ήταν ένας πολύ καλός τύπος, ένας πραγματικά αξιαγάπητος τύπος. Είναι ένας θρύλος… Τον αγαπάμε πολύ και είμαι ευγνώμων για τις προσπάθειές του», είπε ο Τζον Χάρντινγκ, ο οποίος υπηρετούσε στην Ουκρανία ως γιατρός στο 2ο τάγμα του συντάγματος Αζόφ.

Όταν η ομάδα του ξέμεινε από πυρομαχικά στο χαλυβουργείο Azovstal στο λιμάνι της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία, παραδόθηκαν. Μετά τη σύλληψή του, οι Ρώσοι τον έβαλαν σε ένα λεωφορείο όπου παρέμεινε σε αυτό για τρεις ημέρες, τρώγοντας μπισκότα και βρώμικο νερό. Στη συνέχεια κρατήθηκε σε τρεις διαφορετικές φυλακές, συμπεριλαμβανομένης μίας που ονόμασε «Η Σκοτεινή Πλευρά», στην υπό ρωσική κατοχή πόλη του Ντονέτσκ.

Εκεί έζησε έναν ξυλοδαρμό από ομάδα φρουρών που χασκογελούσε καθώς του έδεναν μια σακούλα στο κεφάλι, του έβαλαν χειροπέδες πίσω από την πλάτη του και τον χτυπούσαν στη συνέχεια επί 30 λεπτά. Τον γρονθοκόπησαν, τον κλώτσησαν και πηδούσαν πάνω στο σώμα του, σπάζοντας τα περισσότερα πλευρά του και αφήνοντάς τον να αιμορραγεί όταν ουρούσε.

 

Όπως περιέγραψε, είπε ότι είχε σκεφτεί τον θάνατο: «Αυτή ήταν η χειρότερη στιγμή, ο τρόπος που μας φέρθηκαν ήταν φρικτός. Στο μυαλό μου έλεγα συνέχεια για να παρηγορηθώ ‘η αδερφή μου με χτυπάει πιο δυνατά’. Αν ήξερα πώς θα μας αντιμετώπιζαν πριν παραδοθούμε, θα έμενα στο χαλυβουργείο και θα έστηνα μια ομάδα ελεύθερων σκοπευτών και θα προσπαθούσα να σκοτώσω μερικούς από αυτούς πριν σκοτωθώ.

Οι άλλοι κρατούμενοι κι εγώ προσπαθούσαμε να κρατάμε υψηλό το ηθικό μας με το να γελάμε μεταξύ μας μέσα στα κελιά. Αστειευόμασταν για το πώς μας άρεσε η μπριζόλα μας μαγειρεμένη, αφού τρώγαμε μόνο ψωμί».

αιχμαλωτοι

Ο Pinner (δεξιά) και η Aslin (αριστερά) καταδικάστηκαν σε θάνατο, μαζί με τον Μαροκινό Saaudun Brahim (κέντρο) τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους από φιλορωσικό αυτονομιστικό δικαστήριο

Η ιστορία του Άσλιν

Ένας άλλος πρώην αιχμάλωτος, ο Έιντεν Άλσιν έφτασε στο σπίτι της μητέρας του στο Νιούαρκ, στο Νότιγχαμσάιρ, γύρω στις 14:00. Ο πρώην υπάλληλος φροντίδας είχε περάσει πέντε μήνες πίσω από τα κάγκελα, κατά τη διάρκεια των οποίων μαχαιρώθηκε από δεσμοφύλακες και υπέστη εικονικές εκτελέσεις.

Είπε στους δημοσιογράφους: «Έζησα μια τραυματική εμπειρία και θέλω απλώς να μπω στο σπίτι μου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν στην απελευθέρωσή μας, ιδιαίτερα τον πρόεδρο [Volodymyr] Zelensky και τους Σαουδάραβες».

Ο κ. Άσλιν συνοδευόταν από την Ουκρανή αρραβωνιαστικιά του Νταϊάνα και τον αδελφό του Νέιθαν.

Η μητέρα του Angela Wood είπε: «Είμαστε τόσο ανακουφισμένοι που έχουμε τον Aiden σπίτι. Δεν έχω κοιμηθεί όλο το βράδυ. Ο Έιντεν χρειάζεται χρόνο για να συνέλθει. Όλοι περάσαμε μια πολύ κουραστική μέρα ».

Η γιαγιά του κ. Aslin Pamela Hall πρόσθεσε: «Δεν έχω κοιμηθεί για 24 ώρες. Αυτά είναι καταπληκτικά νέα. Είμαστε τόσο χαρούμενοι ».

Πριν από τη σύλληψή του, ο Άσλιν έκανε συχνά αναρτήσεις στο Instagram από την πρώτη γραμμή, χρησιμοποιώντας το προφίλ «cossackgundi». Ο λογαριασμός διαχειριζόταν ένας φίλος και παρέμεινε ενεργός όσο ήταν φυλακισμένος στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Χθες το βράδυ μια ανάρτηση στον λογαριασμό έγραφε: «Είχα το πρώτο μου τηλεφώνημα με τον Έιντεν μετά από περίπου πέντε μήνες σήμερα το απόγευμα.

«Ακούγεται καταπληκτικό και είναι γεμάτος ενέργεια. Αυτό που πέρασε ήταν χειρότερο από αυτό που νόμιζα. Ζήτησε στο αγαπημένο του απόφθεγμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, «αν περνάς από την κόλαση, συνέχισε». Είναι μια νέα μέρα και μια πολύ καλή. Ο Έιντεν είναι ελεύθερος! Τα αγόρια μας είναι ελεύθερα! Η Ουκρανία και ο λαός της θα είναι πάντα ελεύθεροι! Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξή σας, από τον Έιντεν και εμένα».

Ο στενός φίλος του κυρίου Άσλιν και σύντροφος σε μονάδα ναυτικών της Ουκρανίας, ο Σον Πίνερ, επέστρεψε χθες στο σπίτι της μητέρας του στο Λούτον του Μπέντφορντσαϊρ.

Σύμφωνα με όσα λένε οι οικογένειές τους, οι όμηροι αγνοούσαν τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

Η Σαουδική Αραβία ενήργησε ως ενδιάμεσος μεταξύ των κυβερνήσεων κάθε χώρας.

prisonners of war

Φωτογραφία με τους αιχμαλώτους στη Σαουδική Αραβία

Ο Σον Πίνερ θέλει να επιστρέψει στην Ουκρανία

Μάλιστα ένας εξ αυτών, ο Σον Πίνερ δεν αποκλείει την επιστροφή στην Ουκρανία. Πρώην στρατιώτης στο Βασιλικό Σύνταγμα της Αγγλίας, κατατάχθηκε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις το 2018. Στάλθηκε στην πρώτη γραμμή στην ανατολική περιοχή, γνωστή ως Donbas, και συνελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις στη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εξωτερικών, η οικογένεια του κ. Pinner είπε: «Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν στην απελευθέρωση του Shaun, ειδικά όλους στο Υπουργείο Εξωτερικών, τη Liz Truss και την ομάδα της, τον Boris Johnson και τον (Ουκρανό) Πρόεδρο (Volodymyr) Zelensky. .

Ο Shaun θα ήθελε επίσης να ευχαριστήσει τη φιλοξενία της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας και του πρίγκιπα Mohammed bin Salman al Saud που βοήθησε επίσης στις διαπραγματεύσεις για την ελευθερία του.

«Είναι μια πολύ συναισθηματική στιγμή όπως μπορείτε να περιμένετε και δεν είμαστε σε θέση να συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες τόσο νωρίς από την απελευθέρωσή του. Ήταν μια οδυνηρή στιγμή για τον Shaun και την οικογένειά μας, η οποία είχε τώρα μια τόσο χαρούμενη έκβαση. Ο Shaun είναι σε καλή διάθεση και εξακολουθεί να έχει ανέπαφη την αίσθηση του χιούμορ του. Ανυπομονεί για μπριζόλα και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί απόψε», αναφέρει σε δήλωση η οικογένεια.

«Τώρα απολαμβάνουμε οικογενειακό χρόνο και θα εκτιμούσαμε την ιδιωτικότητα αυτή τη στιγμή».