Ο Μακρόν καταργεί την… εισαγωγή ιμάμηδων: «Δεν θα έχουμε τους τουρκικούς νόμους στην Γαλλία»

23 mins read

Την πρόθεσή του να καταργήσει το πρόγραμμα που επιτρέπει σε ξένες χώρες να αποστέλλουν ιμάμηδες και δασκάλους στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου όπως είπε, να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος «διχασμού».

O Γάλλος πρόεδρος έστειλε επίσης σαφές μήνυμα πως «το Παρίσι θα πολεμήσει την ξένη παρέμβαση μέσω οργανωμένων θρησκευτικών ιδρυμάτων.»

«Πρόβλημα υπάρχει όταν στο όνομα της θρησκείας, κάποιοι θέλουν να διαχωρίσουν τους εαυτούς τους από τη Δημοκρατία και συνεπώς δεν σέβονται τους νόμους της» τόνισε κατηγορηματικά ο Γάλλος πρόεδρος.

Το πρόγραμμα που σκοπεύει να τερματίσει ο Μακρόν, δημιουργήθηκε το 1977 και έδωσε τη δυνατότητα σε εννέα χώρες να στείλουν ιμάμηδες και δασκάλους στη Γαλλία για να πολιτιστικά μαθήματα και ξένες γλώσσες σε παιδιά. Μάλιστα, τα προγράμματα αυτά δεν έχουν καμία επίβλεψη από τις γαλλικές αρχές.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις μουσουλμανικές χώρες, η Αλγερία, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Τουρκία και τα μαθήματα παρακολουθούν περίπου 80.000 μαθητές κάθε χρόνο. Περί τους 300 ιμάμηδες φτάνουν στην Γαλλία κάθε χρόνο από της χώρες αυτές.

Ο ίδιος αριθμός αναμένεται και φέτος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μακρόν, το 2020 θα είναι η τελευταία χρονιά μαζικής εισόδου ιμάμηδων στη Γαλλία. 

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο (CFCM), το όργανο που εκπροσωπεί το Ισλάμ στην Γαλλία να προτείνει λύσεις για να εκπαιδεύονται ιμάμηδες σε γαλλικό έδαφος και να διασφαλιστεί ότι μιλούν τη γαλλική γλώσσα και δεν διαδίδουν εξτρεμιστικές απόψεις.

Όπως μεταδίδει το france24, η απόφαση Μακρόν, ήταν αναμενόμενη ενόψει των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία. Οι εξαγγελίες έγιναν μάλιστα από την γαλλική πόλη Μαλχάουζ, στην οποία υπάρχει μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα και βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κυβερνητικής για ακραίους θύλακες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επεσήμανε πως «Οι αλλαγές στον νόμο, γίνονται για να αντιμετωπιστεί ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός στη Γαλλία, δίνοντας στην κυβέρνηση περισσότερες εξουσίες όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών, των οικονομικών δραστηριοτήτων των τζαμιών και την εκπαίδευση των ιμάμηδων». 

Παράλληλα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Μάλχαουζ υπογράμμισε ότι «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την ξένη επιρροή και να διασφαλίσουμε πως όλοι σέβονται τους νόμους της δημοκρατίας».

«Δεν θα έχουμε τους τουρκικούς νόμους στην Γαλλία»

Με διμερείς συμφωνίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες η Γαλλία θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα για την αποστολή ιμάμηδων ώστε να διασφαλιστεί ότι από τον Σεπτέμβριο θα ελέγχει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Συμφωνία υπήρξε με μια σειρά χωρών, όπως η Αλγερία, το Μαρόκο και η Τυνησία, είπε ο Μακρόν. Η μόνη χώρα με την οποία η Γαλλία δεν κατάφερε να φτάσει σε διμερή συμφωνία ήταν η Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει σήμερα να επιλέξει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο μαζί μας ή όχι, αλλά δεν θα επιτρέψω σε καμιά ξένη χώρα να τρέφει τον πολιτιστικό, θρησκευτικό ή τον σχετιζόμενο με την ταυτότητα διχασμό στα εδάφη της δικής μας Δημοκρατίας» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος τονίζοντας πως «Δεν μπορούμε να έχουμε τουρκικούς νόμους σε γαλλικό έδαφος. Με τίποτα»

 

Η Γαλλία είναι η πατρίδα της μεγαλύτερης μουσουλμανικής κοινότητας της Ευρώπης. Εκτιμάται ότι 6 εκατ. πολίτες δηλαδή το 8% του γαλλικού πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Είναι μια χώρα που έχει υιοθετήσει τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας από το 1905.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα