Ο Μακρόν ρίχνει €100 δισ. για την τόνωση της γαλλικής οικονομίας

10 mins read

Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε το πακέτο τόνωσης ύψους 100 δισ. ευρώ, που θα βοηθήσει να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας μέσα σε δύο χρόνια, δεσμεύοντας μεγάλα ποσά για κρατικές επενδύσεις, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές.
Το σχέδιο αυτό ονομάζεται «France Relaunch» και δεσμεύει 35 δισ. ευρώ για να καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστική τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, 30 δισ. ευρώ για ενέργεια περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον και 25 δισ. για να στηρίξει την απασχόληση, όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι πριν από την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL σήμερα, δήλωσε ότι το σχέδιο ανάκαμψης αναμένεται να δημιουργήσει 160.000 θέσεις εργασίας έως το 2021.
Όπως αναφέρει ένας από τους αξιωματούχους, το πακέτο στήριξης αντιστοιχεί στο 4% του γαλλικού ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν βασίζεται σε αυτό το πακέτο, το μεγαλύτερο, ως προς το ΑΕΠ, από κάθε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, για να επιστρέψει η οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα μέχρι το 2022, έπειτα από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ύφεση που αναμένεται να σημειώσει φέτος, μια που το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η συρρίκνωση θα φτάσει το 11%.
Τέλος, το πακέτο θα δώσει νέα ώθηση στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, που αποτελεί σταθερά προτεραιότητα του Εμ. Μακρόν, με φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις που φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ ετησίως και νέες κρατικές χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση των τομέων της βιομηχανίας, των οικοδομών και των μεταφορών.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα