Ο Μπάιντεν γράφει ιστορία! Αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων- Ψυχρολουσία στην Τουρκία

8 mins read

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προχώρησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όπως είδε είχε προαναγγελθεί από τον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανάφερε, σε δήλωση του, ότι αναγνωρίζει τη μαζική σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία,  κάτι που αναμένεται να κλιμακώσει έτι περαιτέρω τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

«Τα λόγια δεν αλλάζουν και δεν ξαναγράφουν την ιστορία» ήταν η πρώτη αντίδραση της τουρκικής πλευράς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι «κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τη ζωή όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής περιόδου και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία να ξανασυμβεί», ενώ πρόσθεσε ότι η μνήμη βοηθά να παραμένουμε σε εγρήγορση, όσον αφορά στην επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Ο κ. Μπάιντεν προχώρησε στην αναγνώριση της γενοκτονίας 106 χρόνια μετά τη μαζική δολοφονία 1,5 εκατομμύρια Αρμενίων, δείχνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησής του στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν και προκάτοχοι του Αμερικανού προέδρου είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να προβούν σε ανάλογη ενέργεια, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, μην θέλοντας να διαταράξουν τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, μια χώρα στρατηγικής συμμαχίας, που θα μπορούσε να στραφεί σε αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία ή το Ιράν.

Facebook Comments