Ο ΠΟΥ αντιδρά για το «υγειονομικό διαβατήριο»

27 mins read

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε κατά της υιοθέτησης των λεγόμενων «υγειονομικών διαβατηρίων» ή «πιστοποιητικών ανοσίας».

Το εν λόγω έγγραφο θα πιστοποιούσε ότι άτομα έχουν αναπτύξει ανοσία στον κοροναϊό και θα απαλλάσσονταν από το ενδεχόμενο καραντίνας.

Τι συνεπάγεται το «πιστοποιητικό ανοσίας» ή «υγειονομικό διαβατήριο»

Κάποιες κυβερνήσεις πρότειναν την καθιέρωση ενός «πιστοποιητικού ανοσίας» ή «υγειονομικού διαβατηρίου», που θα δοθεί σε άτομα που διαπιστώθηκε ότι έχουν αντισώματα στον κορωνοϊό και θα τους επιτρέψει να ταξιδέψουν ή να επιστρέψουν στη δουλειά.

Οι αντιρρήσεις του ΠΟΥ

Ωστόσο, ο Π.Ο.Υ., σε επιστημονικό περιοδικό που κυκλοφόρησε το Σάββατο, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι άτομα που έχουν αναρρώσει από το Covid-19 έχουν ανοσία σε μια δεύτερη λοίμωξη – ακόμη και αν βρεθούν ότι έχουν αντισώματα.

Όπως ανέφερε ο ΠΟΥ «Σε αυτό το σημείο της πανδημίας, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ανοσίας που προκαλείται από αντισώματα για να διασφαλιστεί η ακρίβεια ενός «διαβατηρίου ανοσίας».

Και προσθέτει «Άτομα που υποθέτουν ότι έχουν ανοσία μπροστά στο ενδεχόμενο μιας δεύτερης λοίμωξης επειδή έχουν λάβει θετικό αποτέλεσμα εξέτασης μπορεί να αγνοήσουν τις συμβουλές για την προστασία της δημόσιας υγεία. Η χρήση αυτών των πιστοποιητικών μπορεί συνεπώς να αυξήσει τους κινδύνους εξάπλωσης του ιού».

Η συζήτηση στην Ελλάδα

Ο όρος «υγειονομικό διαβατήριο» έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σε σχέση με την επιστροφή της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας.

Με το μεγάλο στοίχημα της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς να είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών στην Ελλάδα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μίλησε για «υγειονομικό διαβατήριο», προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου».

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Θεοχάρης ανάφερε, ότι γίνεται διαβούλευση στην ΕΕ προκειμένου σε κάθε ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδεύσει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού.

Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στη χώρα εκκίνησης των διακοπών. Αν για παράδειγμα πρόκειται για έναν Γερμανό επισκέπτη, αυτό το τεστ θα γίνεται στην Γερμανία προτού έλθει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα τον πρώτο λόγο στο μέτωπο των τεστ θα έχει ο ΕΟΔΥ, όπως αναφέρθηκε.

«Το διαβατήριο είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής»

Αναφορικά με το «υγειονομικό διαβατήριο», ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε ότι το διαβατήριο είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

«Είναι η απομόνωση όταν έχω τα συμπτώματα. Είναι η τήρηση της υγιεινής των χεριών σε κάθε μικρή δραστηριότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως «το είδαμε αυτό φέτος. Εγώ πιστεύω ότι μέρος της μείωσης της γρίπης στην Ελλάδα ήταν επειδή τηρήσαμε τα μέτρα για τον κορωνοϊό».

Και κατέληξε, λέγοντας ότι «Αυτή η αλλαγή στη φιλοσοφία μας θα επιδράσει ευεργετικά και σε άλλες ιώσεις που μας ταλαιπωρούν. Άρα αυτό θα είναι το διαβατήριό μας για το μέλλον».

«Σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον κορωνοϊό»

Σχετικά με στο θέμα της ανοσίας είπε πως «σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό. Αυτό που αποφύγαμε είναι να αρρωστήσουμε όλοι μαζί και να δοκιμάσουμε τις αντοχές του συστήματος υγείας».

Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει ανοσία τουλάχιστον για έναν χρόνο, όπως έχει συμβεί και με άλλους κορωνοϊούς, αλλά αυτό μένει να διευκρινιστεί από τους ερευνητές μέσα στους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, σημείωσε «Δεν έχουμε σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όσοι έχουν περάσει τη νόσο έχουν ξανακολλήσει τον κορωνοϊό».

Υπάρχουν ορισμένοι λίγοι άνθρωποι που νόσησαν, ανέρρωσαν και εξακολουθούν να έχουν τον ιό στον οργανισμό τους, αλλά όχι απαραίτητα ενεργό, και «μάλλον δεν έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους άλλους».

Ανέφερε τέλος, ότι με τον συνδυασμό των δυο τεστ, του μοριακού και του τεστ ανοσίας, θα μπορούμε την επόμενη μέρα να αναγνωρίζουμε γρήγορα ένα περιστατικό, να ιχνηλατούμε τις επαφές του και να αναγνωρίζουμε την επιδημία.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα