ΑρχικήΚόσμοςΟ Πάπας εγκρίνει τις ευλογίες για τα ομόφυλα ζευγάρια εάν τα τελετουργικά...

Ο Πάπας εγκρίνει τις ευλογίες για τα ομόφυλα ζευγάρια εάν τα τελετουργικά δεν μοιάζουν με γάμο

Ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε επισήμως να επιτρέπεται στους ιερείς να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια, με ένα νέο έγγραφο που εξηγεί μια ριζική αλλαγή στην πολιτική του Βατικανού, επιμένοντας ότι οι άνθρωποι που αναζητούν την αγάπη και το έλεος του Θεού δεν πρέπει να υπόκεινται σε «εξαντλητική ηθική ανάλυση» για να το λάβουν.

Το έγγραφο από το γραφείο δογμάτων του Βατικανού κυκλοφόρησε τη Δευτέρα και επεξεργάζεται μια επιστολή που έστειλε ο Φραγκίσκος σε δύο συντηρητικούς καρδινάλιους που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο.

Σε αυτή την προκαταρκτική απάντηση, ο Πάπας ανέφερε ότι τέτοιες ευλογίες θα μπορούσαν να προσφερθούν υπό ορισμένες συνθήκες εάν το τελετουργικό δεν μπερδεύεται με το μυστήριο του γάμου.

Το νέο έγγραφο επαναλαμβάνει αυτό το σκεπτικό και το επεξεργάζεται, επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι ο γάμος είναι ένα ισόβιο μυστήριο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Τονίζει, επίσης, πως οι ευλογίες δεν πρέπει να δίνονται ταυτόχρονα με μια πολιτική ένωση, χρησιμοποιώντας στημένες τελετουργίες ή ακόμα και με τα ρούχα και τις χειρονομίες που ανήκουν σε έναν γάμο.

Παρ’ όλα αυτά, εξηγεί ότι τα αιτήματα για τέτοιες ευλογίες δεν πρέπει να απορρίπτονται τελείως. Προσφέρει έναν εκτενή ορισμό του όρου «ευλογία» στην Αγία Γραφή για να επιμείνει ότι οι άνθρωποι που αναζητούν μια υπερβατική σχέση με τον Θεό και αναζητούν την αγάπη και το έλεός Του δεν πρέπει να υπόκεινται σε «εξαντλητική ηθική ανάλυση» ως προϋπόθεση για τη λήψη της.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο: «Τελικά, μια ευλογία προσφέρει στους ανθρώπους ένα μέσο για να αυξήσουν την εμπιστοσύνη τους στον Θεό».

«Το αίτημα για ευλογία, λοιπόν, εκφράζει και τρέφει το άνοιγμα προς την υπέρβαση, το έλεος και την εγγύτητα προς τον Θεό σε χίλιες συγκεκριμένες συνθήκες ζωής, κάτι που δεν είναι μικρό πράγμα στον κόσμο στον οποίο ζούμε», συμπληρώνει.

Παράλληλα, προσθέτει ότι: «Είναι ένας σπόρος του Αγίου Πνεύματος που πρέπει να γαλουχηθεί, όχι να παρεμποδιστεί».

Το Βατικανό υποστηρίζει ότι ο γάμος είναι μια άρρηκτη ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας. Ως αποτέλεσμα, αντιτίθεται επί μακρόν στους γάμους ομοφύλων.

Το 2021, η Εκκλησία του Βατικανού για το Δόγμα της Πίστεως είπε κατηγορηματικά ότι η εκκλησία δεν μπορούσε να ευλογήσει τις ενώσεις δύο ανδρών ή δύο γυναικών επειδή «ο Θεός δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία».

Το έγγραφο που κοινοποιήθηκε προκάλεσε κατακραυγή, από την οποία φάνηκε ότι ακόμη και ο Πάπας αιφνιδιάστηκε, παρόλο που είχε εγκρίνει τεχνικά τη δημοσίευσή του. Αμέσως μετά τη δημοσίευση, απομάκρυνε τον υπεύθυνο για το έγγραφο και άρχισε να θέτει τις βάσεις για μια ανατροπή.

Στο νέο έγγραφο, το Βατικανό είπε ότι η εκκλησία πρέπει να αποφεύγει «δογματικά ή πειθαρχικά σχέδια, ειδικά όταν οδηγούν σε έναν ναρκισσιστικό και αυταρχικό ελιτισμό, όπου αντί να ευαγγελίζει κανείς, αναλύει και ταξινομεί άλλους και αντί να ανοίγει την πόρτα στη χάρη, κάποιος εξαντλεί τις δυνάμεις του στην επιθεώρηση και την επαλήθευση».

Τόνισε, τέλος, ότι τα άτομα σε «παράτυπα» συνδικάτα – γκέι ή στρέιτ – βρίσκονται σε κατάσταση αμαρτίας. Αλλά είπε ότι αυτό δεν πρέπει να τους στερήσει την αγάπη ή το έλεος του Θεού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ