Ο «πόλεμος» της μακαρονάδας στην Ιταλία λόγω ενεργειακής κρίσης

15 mins read

Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας έχουν πυροδοτήσει μια έντονη συζήτηση στην Ιταλία σχετικά με τον καλύτερο τρόπο μαγειρέματος ζυμαρικών.

Οι Ιταλοί είναι διχασμένοι: ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα ζυμαρικά μπορούν να μαγειρευτούν σε νερό που έχει φτάσει στο σημείο βρασμού και στη συνέχεια σβήνει η θερμοκρασία.

Άλλοι πιστεύουν ότι αυτό ισοδυναμεί με τεράστιο μαγειρικό σφάλμα, όπως ο Wasfi Mesieha, σεφ στο παραδοσιακό εστιατόριο Sabatino στη Ρώμη.

“Τα ζυμαρικά μπορούν να μαγειρευτούν μόνα τους, χωρίς φλόγα. Αν φτάσετε στους 100 βαθμούς θερμοκρασίας βρασμού, μπορείτε να σβήσετε τη φλόγα και τα ζυμαρικά θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται, αλλά θα ψηθούν πολύ άσχημα”, είπε.

Ο Mesieha, ο οποίος έφτιαχνε την παραδοσιακή ιταλική καρμπονάρα για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και μια σειρά από προέδρους και πρώτες κυρίες στη μακρόχρονη καριέρα του, μιλά εκ πείρας.

 

Η εργοδότης του Luigina Pantalone, η οικογένεια της οποίας διευθύνει το εστιατόριο Sabatino στο κέντρο της Ρώμης για σχεδόν 100 χρόνια, ανησυχεί για το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.

Δεν πιστεύει όμως ότι η εξοικονόμηση αερίου είναι μια βιώσιμη λύση για την επιχείρησή της, καθώς οι πελάτες της θέλουν ζυμαρικά «al dente», που σημαίνει όχι υπερβολικά ψημένα.

«Μόλις βγαίνουμε από την πανδημία που πραγματικά μας επηρέασε πάρα πολύ και μόλις αρχίσαμε να δουλεύουμε και να βγάζουμε κάποια κέρδη, υποφέρουμε από την αύξηση των λογαριασμών ενέργειας. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στη διοίκηση της επιχείρησής μας, γιατί προσπαθούμε να μην αλλάξουμε τις τιμές μας, αλλά δεν είμαι σίγουρη για πόσο καιρό θα αντέξουμε», είπε η Pantalone μιλώντας στο euronews.

Παρόλα αυτά, η κορυφαία ένωση παραγωγών ζυμαρικών της Ιταλίας, Unione Italiana Food, υπολόγισε ότι όσοι χρησιμοποιούν την αμφιλεγόμενη μαγειρική προσέγγιση χωρίς φλόγα θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 47% του αερίου που καταναλώνουν συνήθως για την παραδοσιακή μέθοδο μαγειρέματος.

Ορισμένα ιταλικά νοικοκυριά εξετάζουν αυτή τη μέθοδο, εν μέσω εκτίναξης στους λογαριασμούς ενέργειας, ειδικά καθώς η τιμή του φυσικού αερίου στο σημείο αναφοράς TTF του Άμστερνταμ εξακολουθεί να είναι επτά φορές υψηλότερη από αυτή που ήταν το 2021.

Σύμφωνα με την ένωση παραγωγών, 9 στους 10 Ιταλούς διατηρούν τη φλόγα αναμμένη κατά το μαγείρεμα των ζυμαρικών.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα